Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) на Украйна Олексий Данилов заяви в интервю за британския в. "Гардиън", че Киев не трябва да обръща внимание на думите на министъра на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс за необходимостта да се благодари на Запада за подкрепата. Според Данилов че Уолъс го е казал без да се замисли и "вече съжалява", предава БТА.

Уолъс каза на срещата на върха на алианса във Вилнюс, че на Запад "хората искат да видят благодарност" за подкрепата на Украйна и Киев трябва да обърне повече внимание на това. "Ние не сме "Амазон", подчерта британският министър на отбраната, имайки предвид световната компания за интернет търговия.

"Не бих обърнал особено внимание на това, което Уолъс е казал", посочи Данилов. "Всеки може да каже нещо в емоционално състояние и след това да съжалява за това. Аз знам със сигурност, че това не е неговата истинска позиция", обясни секретарят на СНБО.

В. "Гардиън" допуска, че причината за изказването на Уолъс може да е недоволството на украинския президент Володимир Зеленски от факта, че страните от НАТО се въздържаха да поканят Украйна в НАТО на срещата на върха във Вилнюс.

Премиерът Риши Сунак бързо се разграничи от думите на Уолъс, а Зеленски заяви: "Не знам какво иска да каже и как иначе да му благодарим. Нека ми пише... Може би сутрин трябва да се събудим и лично да благодарим на министъра".

"Ако всички ни помагаха толкова, колкото ни помага Великобритания, сега щяхме да имаме съвсем различна ситуация", каза Данилов пред "Гардиън".

"Благодарение на Великобритания и на САЩ успяхме да издържим още през първия период на войната. Първият човек, с когото нашият президент разговаря в началото на военните действия, беше Борис Джонсън. Все още разполагам с този исторически запис", допълни Данилов.