Началникът на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленския каза, че употребата на западни оръжия за удари вътре в Русия е било важно решение, което би могло да повлияе на руската тактическа авиация и способността ѝ да оперира в пограничните райони, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Миналата седмица САЩ се съгласиха да променят позицията си и позволиха на украинските сили да нанасят със западни оръжия удари по военни цели на територията на Русия.

Според Киев решението ще помогне да бъде отблъснато руското настъпление и ще улесни отбраната в Харковска област.

"Позволението за употреба на западни оръжия на територията на Руската Федерация е важно решение", написа днес Андрий Ермак, началникът на канцеларията на украинския президент, в приложението "Телеграм".

"Това ще се отрази на воденето на войната, на планирането на контранастъпателни действия и ще отслаби възможностите на руснаците да използват своите сили в граничните райони. Решението ще спомогне и за по-доброто отблъскване на руските въздушни нападения", каза Ермак.

Украйна често нанася удари по окупирания Крим, който Русия незаконно анексира през 2014 г., със западни оръжия. Киев поиска от Вашингтон да му позволи да нанася удари по цели на руска територия с оръжия, произведени в САЩ, тъй като Москва откри нов фронт в североизточната Харковска област, посочва Ройтерс.

Харков е вторият по големина град в страната с население около 1,3 млн. души и се намира само на около 30 километра от руската граница. Представители на администрацията на САЩ твърдят, че последното решение е тясно свързано с битката в Харковска област. Те казват, че то позволява на Киев да използва оръжия, доставени от САЩ, за да отвърне на огъня срещу руските сили, които "ги атакуват или се готвят да ги атакуват" от другата страна на границата.

САЩ реагират на това, което са видели във и около Харковска област, каза на пресконференция в Прага на 31 май държавният секретар Антъни Блинкън, цитиран тогава от Ройтерс. Той обясни значителната промяна в политиката на президента Байдън, който твърдо отказваше да разреши на Украйна да използва американско оръжие за удари на територията на Русия, като резултат от стратегията на САЩ за приспособяване и адаптиране към бойното поле. 

"През последните няколко седмици Украйна дойде при нас и поиска разрешение да използва оръжията, които предоставяме, за да се защити от тази агресия, включително срещу руските сили, които се струпват от руската страна на границата и след това атакуват в Украйна", каза пред медиите държавният секретар. "И това достигна до президента, и както чухте, той одобри използването на нашите оръжия за тази цел. Занапред ще продължим да правим това, което сме правили, а именно при необходимост да се адаптираме и да се приспособяваме", добави Блинкън.

Освен на чуждестранно оръжие Украйна ще разчита и на собствено, главно с акцент върху дроновете, за поразяване на цели на територията на Русия. Украински безпилотни летателни апарати удариха руски петролни съоръжения и военни цели на стотици километри от границата, отбелязва Ройтерс.