Руските сили получават сателитни терминали "Старлинк" незаконно от трети страни и засилват употребата им на фронта. Това каза днес говорител на украинската служба за военно разузнаване, без да представи доказателства, предаде Ройтерс.

Представителят на военното разузнаване Андрий Юсов каза също, че в момента се работи за противодействие на използването от страна на руските сили на терминалите за високоскоростен сателитен интернет, произвеждани от компанията "СпейсЕкс" на Илон Мъск. По думите му с тяхна помощ те координират нападенията си в окупираните части на Украйна.

"Контрабанда от трети страни", каза Юсов в отговор на въпрос как Русия се сдобива с устройствата. "Употребата (им) на фронта е нараснала", заяви той.

Украйна, която използва "Старлинк" за военна комуникация във войната с Русия, каза вчера, че руските войски са използвали терминалите в окупираните райони, припомня БТА. Това става броени дни преди да се навършат две години от нахлуването на руските сили в страната.

Попитан дали Украйна се опитва да спре употребата им от страна на Москва, той заяви, че "в момента се работи" по въпроса.

Кремъл обаче каза днес, че терминалите нито са одобрени за ползване в Русия, нито страната получава официални доставки на устройствата, така че няма как да бъдат използвани. "Старлинк" съобщи, че няма никакви делови отношения с руското правителство или армия.

На 8 февруари компанията заяви, че терминалите не са активни в Русия и че "Спейсекс" никога не е продавал или пускал услугата си на руския пазар, нито е доставял оборудване на руска територия.

Терминалите "Старлинк", които предоставят високоскоростен интернет, помагат на Украйна след инвазията на Москва през февруари 2022 г. и са от изключително значение за комуникацията на бойното поле, отбелязва Ройтерс.