Илон Мъск отрече категорично комуникационни терминали "Старлинк" (Starlink) да са продавани на Русия. Така главният изпълнителен директор на Space Exploration Technologies Corp. (SpaceX) опроверга появили се съобщения, че Русия използва терминали на Starlink в окупираните райони на Украйна. Твърденията дойдоха в неделя от украинска страна

От Москва също отрекоха, че купуват и използват системата за сателитен интернет на SpaceX.

Редица фалшиви новини твърдят, че SpaceX продава терминали Starlink на Русия. Това категорично не е вярно. Доколкото ни е известно, терминали Starlink не са продавани директно или с посредници на Русия. Това написа в "Екс", донеотдавна "Туитър", Илон Мъск.

Кремъл също отрече Русия да използва системата "Старлинк" - не била официално доставяна в страната и следователно не би могла да бъде използвана от нея.

"Това не е сертифицирана у нас система. Следователно не може да бъде официално доставяна тук. Следователно не може по какъвто и да било начин да бъде официално използвана", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Компанията "СпейсЕкс" заяви миналата седмица в изявление в "Екс", че "не прави никакъв бизнес с руското правителство или неговите военни" и че услугата ѝ не работи в Русия.

Междувременно Украйна обяви, че е унищожила 14 от 17 изстреляни от Русия дрона, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на украинските военновъздушни сили. Унищожена е била и една крилата ракета Х-59.

Русия е изстреляла по територията на Украйна също и ракети земя-въздух с голям обсег от системи С-300. Украинските сили не посочват колко такива ракети са били изстреляни и дали те са поразили някакви цели на украинска територия.