Руските сили използват терминали на сателитната интернет услуга "Старлинк" (Starlink) на Илон Мъск в окупираните райони, твърди украинската страна, която публикува прихванат според нея разговор между двама руски войници като доказателство за "системното" ѝ използване, предадоха Ройтерс и Укринформ.

Системите "Старлинк" са били от жизненоважно значение за комуникациите на Украйна на бойното поле по време на продължаващата вече почти две години руска инвазия, тъй като Киев е изправен пред по-голяма и по-добре оборудвана армия, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна публикува и аудиозапис в платформата "Телеграм", в който, според ведомството, се чува как войници от 83-та въздушно-щурмова бригада на руските въоръжени сили обсъждат поставянето на терминали в Източна Украйна.

Разузнавателната служба обаче не даде подробности за предполагаемия мащаб на използване или за начина, по който терминалите са били получени. Вчера говорителят ѝ Андрий Юсов заяви пред украински медии, че въпросът "започва да придобива системен характер".

Руското министерство на отбраната не отговори веднага на молбата за коментар на Ройтерс. Информацията не бе потвърдена чрез независим източник.

Компанията "СпейсЕкс" (SpaceX), която управлява терминалите на "Старлинк", заяви миналата седмица в изявление в "Екс" (доскоро "Туитър"), че "не прави никакъв бизнес с руското правителство или неговите военни" и че услугата ѝ не работи в Русия.

Междувременно украинският президент продължава с подмяната на висшите ръководни кадри в армията.

След като по-рано назначи заместници на новия главнокомандващ Александър Сирски, той издаде укази и за назначаването на Юрий Содол за командващ на Обединените сили на въоръжените сили на Украйна и за освобождаването на Серхий Наев от този пост.

Указите са публикувани на уебсайта на държавния глава, съобщи Укринформ.

С друг указ Зеленски назначи Игор Скибиюк за командир на украинските Десантно-щурмови войски и освободи от този пост Максим Мирхородски.

Украинският президент подписа и указ за назначаването на Игор Плахута за командир на Силите за териториална отбрана на въоръжените сили на Украйна на мястото на Анатолий Бархилевич.

В петък Зеленски съобщи, че е назначил Анатолий Бархилевич за началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна на мястото на Серхий Шаптала.

Бархилевич изпълняваше длъжността командир на Силите за териториална отбрана на въоръжените сили на Украйна от 19 октомври 2023 г.