Украйна празнува Коледа, първата от началото на войната. Част от страните с преобладаващо православно изповедание празнуват Рождество Христово днес, по Юлианския календар. В това число са Русия, Украйна, Сърбия, Черна гора, Република Северна Македония.

Обявеното едностранно примирие, наредно от руския президент, настъпи вчера по обяд. Но според информации на журналисти е било нарушуно от двете страни. Обстрели е имало край Бахмут - града, за който от месеци се водят сражения. Украйна твърди, че руски удари е имало и срещу Краматорск.

Днес за първи път от 300 години Рожденственската литургия в катедралния храм "Успение Богородично" на Киево-Печорската лавра се отслужва от Украинската православна църква, която се отцепи от Московската патриаршия преди 5 години.

Полицията и националната гвардия дежурят край храма и проверяват документите на желаещите да присъстват на службата при митрополит Епифаний.

В Коледното си послание украинският президент Володимир Зеленски заяви, че повече от 300 дни след руската инвазия украинците са обединени в своя кураж, непоклатимост, взаимно уважение и взаимопомощ. Зеленски призова сънародниците си да се грижат за себе си, за семействата си и за своята страна.

"Това е празник на хармонията и семейното единство. И заедно всички ние сме едно голямо украинско семейство. Защитаваме нашата страна, нашата култура, традициите и вярата ни", посочи президентът Зеленски в обръщението си.

Той отново изрази благодарността си, след като Вашингтон, Берлин и Париж обещаха да изпратят на Киев бронирани бойни машини.

"Силата на Украйна и партньорското сътрудничество в областта на отбраната", достигнаха ново ниво, подчерта той. "Отсега нататък Украйна разполага с повече противовъздушна отбрана, повече бронирани машини, за първи път западни танкове, повече оръдия и снаряди."

"Германия направи значителна крачка напред в укрепването на сигурността не само на Украйна, но и на цяла Европа", добави Зеленски.

Ангажиментът на САЩ за първи път да доставят на Киев бойни машини "Брадли" е точно това, от което се нуждае Украйна, подчерта той. Според него официалното изявление показва, че посещението му във Вашингтон миналия месец е дало конкретни резултати, отбелязва Ройтерс.

Оръжията са част от нов пакет от американска оръжейна помощ за Украйна на стойност 3 млрд. долара.

Зеленски - който непрестанно настоява пред съюзниците да да изпраща повече оръжия - благодари на президента на САЩ Джо Байдън и на американския Конгрес. Той изказа благодарността си и към Германия, която ще изпрати бойни машини за пехотата и система за противовъздушна отбрана.