Службата за сигурност на Украйна (СБУ) пое за първи път отговорността за саботажа, който през октомври миналата година нанесе сериозни щети на моста, който свързва окупирания полуостров Крим с Русия, съобщи Ройтерс.

Василий Малюк, ръководител на СБУ, заяви, че неговата агенция стои зад атаката, в коментар, показан по телевизията, докато представяше възпоменателна пощенска марка, посветена на военните операции на специалните сили.

"Имаше много различни операции, специални операции. За някои от тях ще можем да говорим публично и на глас след победата, за други изобщо няма да говорим", каза Малюк. "Това е една от нашите акции, а именно унищожаването на Кримския мост на 8 октомври миналата година".

Мостът беше сериозно повреден през октомври при мощен взрив, като руските власти заявиха, че експлозията е причинена от камион, който се е взривил, докато е преминавал по моста, при което са загинали трима души, добавя БТА.

Този месец мостът беше засегнат от нова атака, но Малюк не спомена кой стои зад нея. 19-километровият Кримски мост над Керченския проток е единствената пряка връзка между транспортната мрежа на Русия и Кримския полуостров, който Москва анексира от Украйна и окупира през 2014 г.

Мостът е важен проект на руския президент Владимир Путин, който го откри тържествено, като премина по него с камион през 2018 г. Той е важен маршрут за доставки.

Той служи като важен маршрут за снабдяване на руските сили, след като Москва нахлува в Украйна на 24 февруари 2022 г., като изпрати сили от Крим, за да завземат части от Херсонска и Запорожка област в Южна Украйна.

Украинските войски напредват постепенно на юг, Русия нанесе нови ракетни удари

Украинските части напредват постепенно на юг, а въоръжените сили на страната трябва да получат 1700 ударни и шпионски дрона за нуждите на контранастъплението, обявиха днес украински представители, цитирани от Ройтерс.

Заместник-министърката на отбраната на Украйна Ханна Маляр информира, че напредъкът е отбелязан по направлението на южните окупирани градове Мелитопол и Бердянск (на брега на Азовско море) и заяви, че украинските въоръжени сили осъществяват успешни нападения и на изток, по фланговете на окупирания Бахмут, добавя БТА.

Русия, която изпрати десетки хиляди бойци в Украйна през февруари 2022 г., държи територии в Южна и Източна Украйна, припомня Ройтерс. Това лято Киев започна мащабно контранастъпление, за да си отвоюва окупираните земи, но напредъкът в атаката срещу укрепените руски позиции е бавен, отбелязва агенцията.

По думите на Ханна Маляр украинските войски бележат "успехи" на югоизток, включително край Старомайорске - село, разположено до няколко свързани махали в Донецка област, които Украйна си възвърна това лято.

"Сраженията край Старомайорске продължават, нашите бойци имат успехи, те се укрепват на завзетите позиции", каза Маляр.

Що се отнася до ситуацията на изток, заместник-министърката обяви, че украинските сили продължават да отблъскват руските атаки по направленията на Купянск и Лиман, които Украйна освободи миналата година. Тя допълни, че ожесточени битки се водят при три села на южния фланг на сектора на Бахмут - малък град, от който са останали развалини след продължилата месеци кървава битка, дала на руските въоръжени сили контрол над района засега, припомня Ройтерс.

Въпреки постоянната военна помощ от страна на Запада украинските представители казаха, че Русия все още има предимство в артилерията, танковите войски и човешката сила.

Вицепремиерът на Украйна Михайло Фьодоров заяви, че 1700 дрона са на път за фронтовите линии за нуждите на контранастъплението.

"Всички тези дронове отиват на фронта, за да защитават живота на нашите войници, да направят нашата артилерия още по-прецизна и да унищожат врага", заяви Фьодоров във видеообръщение на фона на стотици дронове, наредени в редици в поле.

Киев опита различни тактики, за да се справи с артилерията, противовъздушната отбрана, складовете за боеприпаси и логистиката на Русия, посочва Ройтерс. Украйна увеличи драстично производството на дронове, а над 10 000 оператори на дронове вече са обучени, допълни Фьодоров.

Русия нанесе втори ракетен удар по Украйна по Киевска, Хмелницка и Кировоградска област, съобщиха военновъздушните сили, след като в цялата страна се чуха сирени за въздушно нападение. Засега не е ясно дали е са нанесени щети и дали има пострадали. Властите в западната Хмелницка област потвърдиха, че са чути експлозии.

"Регистрирахме високоскоростни цели, вероятно и балистични ракети, врагът използва различни видове оръжия", заяви говорителят на ВВС Юрий Ихнат в коментар по телевизията. Той добяви, че някои ракети са се насочили към град Старокостянтинов, където се намира украинско военно летище. Ракетите са минали по много сложен маршрут, като в един момент дори са направили завой на 180 градуса.

Днес следобед украинската противовъздушна отбрана предотврати по-ранна атака, като свали две крилати ракети "Калибр" над централния град Виница, които изглежда са били изстреляни от подводница в Черно море, според изявление на военновъздушните сили.