Украйна отрече руските твърдения, че е атакувала днес Запорожката АЕЦ, предаде държавната новинарска агенция Укринформ, цитирана от БТА.

По-рано през деня руската държавна корпорация за атомна енергия "Росатом" съобщи за трима ранени при "безпрецедентна поредица от нападения" на Украйна с дронове срещу най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Андрий Юсов, говорител на Главното разузнавателно управление към Министерството на отбраната на Украйна, категорично отрече да е имало атаки срещу окупираната от Русия АЕЦ в югоизточната украинска Запорожка област.

"Украйна не участва в каквито и да било въоръжени провокации в незаконно окупираната от Русия АЕЦ. Държавата агресор за пореден път заплашва ядрения обект, цивилното население и околната среда на цяла Европа", подчерта Юсов.

Той спомена за "добре известна и постоянно престъпна практика на нашествениците" да имитират атаки срещу атомната централа, да разполагат там войници и да я минират.

Според назначеното от Москва ръководство на АЕЦ "Запорожие" въоръжените сили на Украйна са поразили днес купола на шести блок на контролираната от Русия централа. 

"Няма критични повреди или пострадали служители. Не са установени заплахи за безопасността на централата", се казва в съобщението.

По-рано днес същият източник съобщи, че Украйна е атакувала с дронове АЕЦ-а.

"Днес дрон камикадзе е поразил района на столовата, разположена на територията на Запорожката АЕЦ. Повреден е камион, разтоварващ продукти. 20 минути преди атаката в този район е имало планирана инспекция на експерти на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Още един удар с дрон е поразил района на товарното пристанище. Няма заплаха за безопасността на централата. Няма пострадали служители на централата или експерти на МААЕ", посочи в изявление руското ръководство на атомната централа.