Въоръжените сили на Украйна са поразили днес купола на шести блок на контролираната от Русия Запорожка АЕЦ, съобщи назначеното от Москва ръководство на централата в канала си в "Телеграм", цитирано от ТАСС.

"Извършена е атака срещу купола на шести блок на Запорожката АЕЦ. Няма критични повреди или пострадали служители. Не са установени заплахи за безопасността на централата", се казва в съобщението.

По-рано днес същият източник съобщи, че Украйна е атакувала с дронове контролираната от Русия Запорожка АЕЦ, повреждайки камион, паркиран до столовата на централата.

Тази информация не е проверена по независим път. До момента няма реакция от страна на украинските власти, пише БТА.

"Днес дрон камикадзе е поразил района на столовата, разположена на територията на Запорожката АЕЦ. Повреден е камион, разтоварващ продукти. 20 минути преди атаката в този район е имало планирана инспекция на експерти на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Още един удар с дрон е поразил района на товарното пристанище. Няма заплаха за безопасността на централата. Няма пострадали служители на централата или експерти на МААЕ", посочи в изявление ръководството на атомната централа.

Властите в Русия възнамеряват да покажат осколките от удара по купола на реактора на инспекторите от Международната ядрена агенция /МААЕ/.

"Нито една АЕЦ в света не е предвидена да издържи на пряко попадение от страна на въоръжени формирования. Повреда на инфраструктурните обекти на централата може да застраши нейното безопасно функциониране", се допълва в изявлението.