Украйна ограничава днес за пръв път потреблението на електричество в цялата страна заради руските атаки с ракети и дронове, разрушили част от енергийните ѝ централи в навечерието на зимата, предаде Ройтерс и БТА. 

Електроподаването ще бъде ограничено от 07:00 до 11:00 ч. сутринта, съобщиха правителствени представители и електроенергийният оператор "Укренерго".

Ограничено ще бъде и уличното осветление, съобщи в социалната мрежа Телеграм президентски съветник и добави, че ако хората не намалят потреблението си на електричество, може да се стигне до временни спирания на тока.

Макар и тези ограничения в консумацията да са предвидени само за днешния ден, "не изключваме с настъпването на зимата да се обръщаме към вас за помощ по-често", обърна се "Укренерго" към абонатите си.

През последните дни Русия ожесточи нападенията си с ракети и дронове срещу украинската електроенергийна и водна инфраструктура. В снощното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски заяви, че за последните 24 часа са били унищожени три енергийни съоръжения.

Междувременно в Киев спирането на тока вече започна, предаде Укринформ. Подаването на електричество е било преустановено снощи в 23:24 ч. с цел да се избегне авария, съобщи във Фейсбук местното енерго. Оттам уточниха, че нито един потребител в столицата няма да остане без ток днес за повече от четири часа. Кметът Виталий Кличко съобщи, че през днешния ден с цел икономия на електроенергия по 21 от общо 38-те тролейбусни линии в града ще се движат автобуси.

Украинският президент призова сънародниците си днес да намалят колкото е възможно потреблението на електроенергия, защото по думите му това ще позволи графиците за спиранията на тока да бъдат направени така, че те да са с максимално кратка продължителност.

Зеленски добави, че ще участва в днешната среща на върха на ЕС, и посочи, че през вчерашния ден е имал разговори с редица европейски политици. "Днес ще участвам в срещата на върха на Европейския съюз - ще направя обръщение към партньорите. Ключовите тема ще бъдат, разбира се, предизвикателствата пред нашата енергетика, украинската и европейската. Ще реагираме заедно на терористичната заплаха", заяви украинският президент.

Той разказа и за разговора си по телефона с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, в който Зеленски изказа на турския си колега благодарност за подкрепата за териториалната цялост на Украйна. "Обсъдихме ключови въпроси в областта на сигурността, които възникнаха сега пред Украйна и целия наш регион. Ключовите теми са усилията за продължаване на освобождаването на наши хора от руски плен, отбранителното сътрудничество и износът на украински продоволствени стоки", каза Зеленски.

Украинският президент заяви, че за месец украинските войски са свалили 233 дрона камикадзе "Шахед" и десетки ракети.