Украйна обяви днес, че нейните въоръжени сили са използвали артилерийските системи HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), доставени от Съединените щати миналия месец, за да унищожат петдесет руски склада за боеприпаси, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

В коментар по украинската национална телевизия министърът на отбраната Олексий Резников подчерта нарастващото влияние на мобилните артилерийски системи HIMARS за противопоставяне на руската инвазия. "Унищожаването на складовете прекъсва руските логистични вериги и предотвратява възможностите им за активни бойни действия и масиран обстрел по нашите сили", заяви Резников.

Данните, които министърът изнесе, все още не са потвърдени от независими източници, а Русия все още не е коментирала, уточнява Ройтерс.

Според Резников, украинската артилерия е нанесла "прецизни" удари по няколко моста. Той не даде повече пояснения, но се предполага, че става дума за три моста в окупираната от Русия Херсонска област, където местните окупационни власти съобщиха, че е извършен обстрел с тези ракетни системи през последната седмица.

Министърът на отбраната обяви също, че Украйна е получила три противовъздушни оръдейни установки Gepard, първите от общо петнадесет, които Киев очаква, заедно с няколко десетки танкове Leopard 1.

Русия казва, че е унищожила няколко системи HIMARS, въпреки че Украйна отрича. В последния си коментар по темата от днес руското министерство на отбраната съобщи, че е бил унищожен склад за боеприпаси за системите в Хмелницка област, Западна Украйна.

Украинските власти неколкократно повтарят, че снабдяването с оръжия от Запада е жизненоважно за техните усилия на бойното поле, като подчертават важността на системите HIMARS срещу руското превъзходство в численост и боеприпаси.

Американските ракетни системи имат по-широк обхват и висока прецизност, за разлика от украинската артилерия от съветско време. Русия критикува Съединените щати за изпращането на инструктори, които да обучат украинските сили как да използват системите HIMARS.

Преди два дни руското министерство на отбраната заяви, че от 5 юли насам (до 23 юли) силите му в Украйна са унищожили четири артилерийски системи HIMARS.

"В периода между 5 и 20 юли бяха унищожени три пускови установки и една транспортно-зареждаща машина за реактивните системи за залпов огън "Хаймарс", заяви по време редовния си брифинг говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

Киев отхвърли твърденията на Москва, като ги нарече "дезинформация", целяща да подкопае помощта на Запада за Украйна. Правителството на Украйна приветства пристигането на системите HIMARS като евентуално средство за промяна в хода на войната с Русия, която навлиза в шестия си месец.

Русия, която нахлу в Украйна на 24 февруари, досега успя да завладее територии в южната част на страната, докато междувременно продължава с артилерийски обстрели на изток.

Същевременно Москва обвинява Запада, че с оръжейните си доставки за Украйна удължава войната. Заявява и че доставките на далекобойни оръжия оправдават опитите на руските сили да завземат още украинска територия отвъд региона Донбас на изток.