Украинският генерален прокурор Руслан Рябошапка каза днес, че не знае да има доказателства за нарушения, извършени от сина на бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън, и че до момента не е бил търсен от чуждестранни адвокати във връзка със случая, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски на 25 юли американският президент Доналд Тръмп поискал от него да разследва Байдън и сина му Хънтър, който работел за украинска газова компания. Този разговор стана причина срещу Тръмп да започне разследване за импийчмънт, което трябва да установи дали президентът се е опитал да се облагодетелства политически, настоявайки за чуждестранно разследване срещу един от основния си политически съперници.

Запитан на пресконференция дали разполага с доказателства за злоупотреба от страна на Хънтър Байдън, украинският генерален прокурор отговори, че той няма такава информация.

На въпрос дали личният адвокат на Тръмп Рудолф Джулиани е влизал в контакт с него, Рябошапка отвърна, че чужденци не са контактували с прокуратурата.

По-рано днес украинската генерална прокуратура съобщи, че разследва отново делата, свързани с газовата група "Бурисма", в която преди време е работил синът на Джо Байдън. Рябошапка обясни, че прокуратурата преразглежда случаи, в които са били взети "незаконни процесуални решения" и те не засягат сина на Джо Байдън.