Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че желае Украйна и Китай да разследват неговия политически противник Джо Байдън и сина му, предаде Ройтерс. Агенцията отбеляза, че по този начин Тръмп открито приканва към действия, които предизвикаха разследването на демократите в Конгреса за неговото евентуално отстраняване от Белия дом. Разследването е по повод разкритията, че на 25 юли в телефонен разговор Тръмп е притискал украинския президент Володимир Зеленски да разследва бизнеса на Хънтър Байдън.

"Бих препоръчал те да започнат разследване срещу семейство Байдън", каза президентът в отговор на въпрос какво е поискал от Зеленски. На излизане от Белия дом на път за Флорида президентът добави, че според него Китай също трябва да разследва двамата Байдън.

"Впрочем Китай също трябва да започне разследване срещу Байдънови. Защото станалото в Китай е толкова лошо, колкото станалото в Украйна", каза Доналд Тръмп.

Според Ройтерс тези думи загатват за недоказаните обвинения на Тръмп и адвоката му срещу бизнеса на Байдън син и баща в Китай.

Президентът на САЩ заяви, че "със сигурност" ще си помисли дали да не помоли китайският лидер Си Дзипин да разследва политическият опонент на Тръмп Джо Байдън.

Тръмп предизвика яростна реакция в Конгреса, като беше задействана и процедура по импийчмънт, след като се появи информация, че той е поискал от президента на Украйна Владимир Зеленски да разследва Байдън.

Според Ройтерс тези думи загатват за недоказаните обвинения на Тръмп и адвоката му срещу бизнеса на Байдън син и баща в Китай.

Байдънови са свързани с украинска енергийна компания. В нея е работил синът Хънтър Байдън, а баща му твърди, че той не го е занимавал с бизнеса си в Украйна, докато бе в Белия дом.

Хънтър Байдън, синът на бившия вицепрезидент и водещ кандидат на демократите за президент Джо Байдън, е бил член на борда на частната украинска газова компания Burisma. Тя е основана през 2002 г. от Микола Злочевски, започва добив на газ през 2006 г. и има 35 лиценза за производство на петрол и газ. Компанията твърди, че през 2008 г. е добила 1.3 млрд. куб. м и продава всичко в Украйна (страната добива около 20 млрд. и потребява почти 31 млрд. куб. м годишно).

През 2014 г. Украинската прокуратура започна наказателно разследване срещу Burisma за предполагаеми данъчни нарушения. През 2016 г. районен съд в Киев постановява, че няма доказателства за престъпна дейност и  всички разследвания срещу компанията са прекратени, след като компанията е платила допълнително 180 млн. гривни ($7.44 млн.) данъци.

 

Само преди ден стана известно, че Хънтър Байдън е създал инвестиционен фонд с китайски банкер, по времето когато придружава баща си на официално посещение през 2013 година. По-рано адвокатът на президента на САЩ Доналд Тръмп Рудолф Джулиани обвини Хънтър Байдън в незаконно легализиране на средства в размер на 3 милиона долара от Украйна и 1,5 милиарда долара от Китай. Джулиани каза, че става въпрос за еднократни транзакции, извършени по време на президентсвото на Барак Обама. Говорителят на външното министерство на Китай ген Шуан нарече адвокатските обвинения на Белия дом неоснователни.