Белият дом публикува стенограма на телефонния разговор между президента Доналд Тръмп и украинския му колега Володимир Зеленски. От нея става ясно, че американският президент е поискал от украинския си колега да разследва спрягания за основен негов опонент на следващите избори - Джо Байдън. 

Стенограмата може да видите тук.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е призовал украинския си колега да се свърже с главния прокурор Уилям Бар относно започването на потенциално разследване за корупция, свързано с бившия вицепрезидент Джо Байдън. Това става ясно от публикуваната преди минути стенограма от телефонен разговор между Тръмп и Владимир Зеленски през юли, пише "Ню Йорк таймс". Именно този разговор е в центъра на обвинения, че президентът на Съединените щати е притискал чуждестранен лидер да открие компромати срещу политически съперник. По време на разговора Тръмп е заявил пред Зеленски, че трябва да се свърже с Бар и личния му адвокат Руди Джулиани, става ясно още от публикуваната от Белия дом стенограма.

"Има много да говорим за сина на Байдън, че Байдън е спрял разследване, и много хора искат да разберат за това", отбелязал Тръмп в разговора си със Зеленски.

Снимка: The White House via AP/БТА

"Така че какво и да направиш с главния прокурор, ще бъде страхотно", добавил американският лидер.

Днес Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че Бар не е бил информиран, че Тръмп е заявил пред Зеленски, че ще се свържат. Макар че изкореняването на корупцията в Украйна отдавна е външнополитическа цел на САЩ, по време на разговора Тръмп е имал предвид конкретно Байдън.

Американският лидер и Джулиани отдавна притискат Киев да провери дали Байдън и синът му са свързани с корупция в източноевропейската страна. Но предложението на Доналд Тръмп за пряко участие на американската правосъдна система и за установяване на контакт с правителството на Украйна е първото доказателство, че президентът лично се е опитал да използва властта на правителството на САЩ за политически мотивирано разследване. Милиардерът конкретно е поискал от украинския си колега "да ни направите услуга" като проверят теорията на Джулиани, че украинците имат някаква роля в кражбата на имейли от Националния комитет на Демократическата партия.

"Бих искал главният прокурор да ви се обади или да се обади на вашите хора, бих искал да стигнете до дъното на това", отбелязал Тръмп по време на разговора си, имайки предвид бившия специален прокурор на САЩ Робърт Мълър, разследвал руската сага.

Съюзници на Тръмп твърдят, че президентът не е оказвал натиск върху Зеленски, но споменава Бар, защото правосъдното министерство разследва намесата на Русия на изборите през 2016 г.

Споменаването на Бар и Джулиани от президента на САЩ е ключовата част от продължилия половин час разговор, по време на който са обсъдени различни въпроси. Но на няколко пъти Тръмп връща разговора към Бар, Джулиани и Байдън.

От разговора на 25 юли не става ясно за 391 милиона долара помощ, които Тръмп е поискал да задържат за няколко дни преди да се проведе разговорът. Парите са за подпомагане на Украйна. Именно разговорът със Зеленски принуди демократите да обявят вчера, че започват официална процедура по импийчмънт, обвинявайки Тръмп в предателство.

Миналата седмица американски медии съобщиха, че служител на разузнаването на САЩ е подал сигнал относно разговор на Тръмп с чуждестранен лидер. По-късно беше разпространена информация, че се отнася за Украйна и американска помощ за Киев, ако предостави компромат срещу Байдън. Конкретно става въпрос за разследване на връзките на сина на Джо Байдън, Хънтър Байдън, с украинската енергийна компания "Бурисма". По-рано днес Тръмп обяви, че демократите трябва да се извинят след публикуването на стенограмата. Той смята, че демократите са изпълнени с омраза и страх. Междувременно Джулиани заяви, че е чул записа от телефонния разговор.