Заплашен от процедура по импийчмънт, президентът на САЩ Доналд Тръмп даде гневен израз на своето недоволство, като се впусна в гневни критики срещу Джо Байдън, конгресмени и медиите, предаде Франс прес.

Той даде съвместна пресконференция в Белия дом с финландския си колега Саули Нинистьо, който на моменти се чувстваше неудобно.

Много агресивен, Тръмп до голяма степен избегна въпросите по темата, заради която демократите в Конгреса искат да го отстранят: искането, отправено в телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски през юли, за разследване срещу Джо Байдън и сина му Хънтър.

"Това бе великолепен разговор", подчерта Тръмп, без да навлезе в подробности.

Президентът на САЩ увери, че изпитва "голямо уважение към разобличителите, но само когато са истински".

Той визираше мистериозния човек, чиито разкрития стоят в основата на започнатата от контролираната от демократите Камара на представителите процедура по импийчмънт.

"Байдън и синът му са истински мошеници", каза Тръмп.

Решени да поддържат натиска върху президента, демократите в Конгреса заплашиха вчера, че ще принудят Белия дом да им предостави исканите от тях документи. Те ще изпратят официална призовка на изпълнителната власт в петък, ако дотогава документите не бъдат предадени доброволно.

"Демократите, които не правят нищо, би трябвало да се концентрират върху нашата страна, а не да губят времето и енергията на всички с ГЛУПОСТИ", написа в Туитър Тръмп малко преди пресконференцията.

Джо Байдън, който е фаворит за номинацията на демократите за президентските избори в САЩ догодина, каза, че Тръмп, "неговите маши и специалните интереси, финансиращи атаките му", няма да успеят да го съсипят, предаде Ройтерс.

"Няма да ходя никъде. Няма да ме съсипете. И няма да съсипете моето семейство. Не ме интересува колко пари изразходвате или колко мръсни стават атаките", каза Байдън на предизборна проява в Рино, щата Невада.