Разбилият се украински самолет не е подал сигнал за проблем, но се е опитал да се върне на летището в Техеран. Според очевидци, машината се е запалила още във въздуха.

Информацията е от местните медии, които се позоват на публикуван днес предварителен доклад на иранската Организация за гражданска авиация, предава БТА.

Очевидци на земята и в летящи в района самолети разказали на иранските разследващи, че падналият "Боинг 737" се е бил запалил още във въздуха, съобщи Ройтерс.

При разбиването на самолета на Украинските международни авиолинии е отекнала мощна експлозия, вероятно защото той е бил пълен с гориво за полета до Киев, пише още в доклада, цитиран от АП.

Всички 176 човека на борда загинаха при катастрофата. Жертвите са граждани на седем страни - 82 иранци, 63 канадци, 11 украинци, 10 шведи, четирима афганистанци и по трима германци и британци.

Украйна разглежда няколко възможни причини за самолетната катастрофа вчера в Иран, каза днес президентът Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

В телевизионно обръщение Зеленски призова хората да не правят спекулации, да не разпространяват манипулативни твърдения и конспиративни теории и да се въздържат от прибързани заключения. Той обяви днес, 9 януари, за ден на траур в Украйна.

Украинският президент съобщи, че ще говори по телефона с иранския си колега Хасан Рохани, за да бъде засилено сътрудничеството при разследването на катастрофата на украинския пътнически самолет на иранска територия.

Вчера рано сутринта "Боинг 737" на Украинските международни авиолинии се разби малко след като излетя от Техеран за Киев. Всички 176 човека на борда - 167 пътници и 9 членове на екипажа - загинаха при катастрофата. Жертвите са граждани на седем страни - 82 иранци, 63 канадци, 11 украинци, 10 шведи, четирима афганистанци и по трима германци и британци.

Разбилият се самолет не е подавал сигнал за проблем, но се е опитал да се върне на летището в Техеран, се казва в публикуваният днес предварителен доклад на иранската Организация за гражданска авиация. Очевидци на земята и в летящи в района самолети разказали на иранските разследващи, че падналият "Боинг 737" се е бил запалил още във въздуха. При разбиването на самолета на Украинските международни авиолинии е отекнала мощна експлозия, вероятно защото той е бил пълен с гориво за полета до Киев, пише още в доклада, цитиран от Ройтерс и АП.

Произведеният преди три години "Боинг" за последно е преминал проверка два дни преди катастрофата. В предварителния доклад на иранските разследващи пише, че украинският самолет е получил технически проблем малко след излитане, но не се уточнява какъв, отбелязва Ройтерс.

Източник от канадските служби за сигурност каза пред агенцията, че има доказателства, че един от двигателите на самолета е прегрял.

"Боинг 737" на Украинските международни авиолинии се разби броени часове след като Иран изстреля ракети по иракски бази, където се разположени американски военни. Това предизвика спекулации, че самолетът може да е бил ударен, отбелязва Ройтерс.

Пет източника от служби за сигурност - три американски и по един европейски и канадски - заявиха пред Ройтерс, че според първоначални оценки на западни разузнавателни агенции украинският "Боинг" е имал техническа неизправност и не е бил свален от ракета.

 

Ден на траур в Украйна за жертвите на самолетната катастрофа с украинския самолет в Иран. Вчера машина със 176 души на борда се разби малко след излитането от летището в Техеран.

Иран има право да ръководи разследването на самолетната катастрофа с украински самолет, съгласно международните авиационни правила.

Засега иранските власти нямат намерение да предадат записите от черните кутии нито на производителя на машината "Боинг", нито на САЩ, но има готовност да бъде обсъдено общо разследване заедно с украинските и с канадските власти.

Сред жертвите има много канадски граждани, тъй като маршрутът Техеран-Торонто с прекачване в Киев е много популярен сред канадците от ирански произход поради липсата на директен полет.

Канадският премиер Джъстин Трюдо изрази съболезнованията си и обеща подкрепа на канадските граждани, които са загубили свои близки.

"Най-малко 63-ма канадци са били на борда от общо 138 пасажери, пътували за Канада. Всички те не се прибраха у дома при своите родители, приятели, колеги, семейства. Младоженци, четиричленно семейство, майка с двете ѝ дъщери, студенти, университетски преподаватели. Всички с толкова много потенциал и живот пред тях. От името на всички канадци искам да изразя съболезнования на загубилите свои близки. Загубата ви е неописуема", каза канадският премиер.