Организацията за гражданско въздухоплаване на Иран съобщи, че на 8 януари в близост до Техеран самолет "Боинг" 737 на украинските авиолинии се е разбил, след като е бил ударен от две ракети "земя - въздух" Toр-M1. Това предаде във вторник, 21 януари "Блумбърг" (Bloomberg) във връзка с втория предварителен доклад за разследването на трагедията.

"Ефектът на това изстрелване на ракети върху инцидента със самолета и анализът на тези действия са в процес на разследване", пише още в доклада.

Ракетите са били изстреляни по украинския "Боинг" от север.

На 10 януари шефът на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Иван Баканов заяви, че службата разглежда като една от причините за катастрофата на украинския самолет версията за удар със зенитна ракета Toр (Зенитно ракетен комплекс), припомня ТАСС.

Ден по-късно, на 11 януари, три дни след катастрофата, Генералният щаб на иранските въоръжени сили призна, че самолетът е бил свален от противовъздушната отбрана на столицата. Според командира на Аерокосмическите сили на Ислямския революционен гвардейски корпус (елитните части на иранските въоръжени сили) генерал Амир Али Хаджизаде, системата за разпознаване погрешно е възприела лайнера за крилата ракета.

Няколко дни по-късно "Ню Йорк таймс" публикува видео, заснето от охранителна камера, което показва как боингът е бил улучен от две ракети. Те са били изстреляни от иранска база в рамките на 30 секунди.

Руската държавна компания Алмаз-Антей произвежда ракетни системи ТОР. Русия е близък съюзник на Иран. В доклада на иранската Организация за гражданско въздухоплаване не се уточнява дали ракетите са били купени от Русия, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Същевременно Иран съобщи, че е поискал от САЩ и от Франция оборудване, с което да свали информацията от "черните кутии" на украинския самолет. Той все още не е получил положителен отговор на искането си.