Украинският боинг е свален с две ракети Тор-М1

Очакват се повече подробности от предварителния доклад по разследването

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В ИРАН СЕ ОКАЗАХА ПО- ГОЛЕМИ МЪЖЕ ОТ ДЖУДЖЕТО. НЯМА Я ДОКАЖЕТЕ, МА ТО НЕ Е НОВИЧОК, МА НЕ СМЕ НИЕ....

Бате, ти малоумен ли си?

ракети за тва стават- да сваят беззащитни граждански самолети. Най- много кенефа на авиобазата на сащ.

Ние не знаем какво ще покаже разследване, но много странно изглежда друго: кой, защо точно там и по това „никакво” и неудобно време (4-5 часа с утрин) някой чакал и снимал на телефон този взрив и веднага показва на когото трябва и го обнародва в сми тоест оповестява целия свят за случилото се. Как така всичко се подреди по този начин все едно,че е било нагласено колкото и да изглежда като конспирация.

По-добре вземи научи български, ако ще се вреш по българските форуми. А иначе не знаем, кой е дал право на граждански самолет да излети от Техеран, в момент в който се очаква ракетна атака от иракска страна.

Незнайко , според теб излиза, че иранците са предупредили всички за началото на ракетната атака , като се започне от САЩ, а са забравили да предупредят само операторите на полети на Техеранското летище ? Тази теза не е ли малко дебилна ? Впрочем в рамките на два часа, освен украинският самолет , от техеранското летище са излетели други 9 самолета, но само украинският за кратко време не е излъчвал опознавателен сигнал и това се е оказало фатално.

Никой няма да му разреши да излети, ако не го разпознава на радара. "....бил за кратко без опознавателен сигнал. дрън дрън... тролски мозъчни напъни"

Излетял е без да се обади на летището в Техеран по нареждане на Украинските власти

За изстрелването на ракетите вероятно е издадена някаква заповед. Заповед, която е станала достояние на повече от един човек. Някой може да се е изкушил да снима как неговото родно ПВО сваля крилата ракета. Обаче се е получило друго.

Руската техника е пълен боклук... Както в Донбас, така и в Иран, не можа да различи военна от гражданска цел... Който купува техника от Рашата, че се апе отзад :)

А като събереш руска техника с идиот оператор и се получава тотално оси..ане

Дебилче , през 1988 г. полет 655 на Иранските авиолинии е свален от ракета земя-въздух, изстреляна от американския военен кораб „Винсънс“ Американците се оправдават, че са взели пътническият самолет за ирански изтребител. В този случай каква е била комбинацията ?

Зевзек

Комбинацията е била с изтребител в далечината и с калпав потребителски интерфейс на радара. За преди 30 години става дума все пак, когато радарите още нямаха M$ уиндоус и тъч скрийн.

Ало, недодялан, с кавкво лоша руската техника, ако улучила точно целта? Включи мозъка, ако го имаш.

Зевзек

Сетих се за оня виц, в който екип доктори правят ампутация на пациент. - Сега ще отрежем левия крак. Храс! - Казах ляв! Храс! - Казах крак! Храс! ... Какво лошо са направили хората? Работата им е да режат и са се справили успешно.

Две ракети през 30 сек говори само за едно - маймуните прекрасно са знаели по какво стрелят и не става въпрос за грешка, а за умишлен терористичен акт. колкото до това, защо не е затворено летището, ми нормално е, ако го затворят и няма цивилни на него, няколко томахоука и чао летище. А така с хората на летището, чалмосаните маймуни са били сигурни, че САЩ няма да го ударят. Не за пръв път терористи се крият зад цивилни. А може и целта да е била друга, очаквали са САщ да ударят и да могат да им припишат сваления самолет. Само че греда, няма ответен удар от САЩ и чалмите сами се наденаха на четвъртития. Ма то кво ли да очакваш от държава, в която управлява религията освен поданиците и да са тъпи като налъми.

че са обстрелвали военна цел. Т.е. тотална некадърност на иранското ПВО. Тръгнали с американците да се гъбаркат. СмЕх.

Другарите перси добре работят.

САМОЛЕТА Е СВАЛЕН ПО НАРЕЖДАНЕ НА ФАШИСТА ПУТЛЕР

Нещо повече- той сам е управлявал уктановката. Американците имат сателитни снимки , които доказват това.

Хич не ми дреме за чaлмосаните аятоласи, за чаршафосаните араби-камилари, за мошетата, за краварите, за неоосмански настроените турчoля. Най-добре да се избият всички помежду си.

и на тях не им дреме за теб. Най-добре да се избиеш...помежду си...

Другари. По повод зачестилите спекулации и абслолютно неверни твърдения на разни криминални елементи със съмнително минало, че самолета е свален от руски военни, искаме да ви разясним, че разчета на майор Леонов е в отпуск от армията от 2017 година. Заедно със ЗРКто.

Ха,ха,ха !!! Ти си объркал земните кълбета ! руснаците ги обвиняват за сваляне на пътнически самолет на другото земно кълбе.

Ако можеха и там щяха да свалят...

АААХАХаХАХ :)))) Майорът има непоклатимо алиби. На екскурзия в чужбина.

Как пък ама тооочно като се засили напрежение между ФАЩ и Иран стана този инцидент. Ама много точно... брей, че случайност. Имаше статия на един бивш ЦРУ агент, който сподели, как ФАЩ имат технология да изключват транспондерите на самолети, и да ги правят да изглеждат като вражески за противовъздушната отбрана.

Докато очакват отговор от иракска страма, защо Иран разрешава на гражданска цел да излети от летището в Техеран? Нали не мислите, че украинския екипаж е излетял на собствена глава?

Какво общо има напрежението между Иран и САЩ със неефективната руска зенитна с-ма която не може да разпознава ,,свой-чужд” или пък граждански самолети с размерите на Боинг

Смешко, ефективността на една ЗРК се определя от това дали сваля целите, а не дали ги разпознава. През 1988 полет 655 на Иранските авиолинии е свален от ракета земя-въздух, изстреляна от американския военен кораб „Винсънс“. Американците се оправдават, че погрешка са всели пътническият самолет за ирански боен самолет. Явно и те имат проблеми с разпознаването на целите.

Зевзек

Ефективността на един ЗРК се определя от това дали сваля чужди цели. Може би едно време не е имало значение дали пропорцията чужд/свой е 50:50.

Бай Тошо, 88-ма беше преди 32 години бе маймуно.

колко седмици им трябва на аятоласите да си признаят очевадното? На тях това им е ясно от първата минута след катастрофата. Ракети земя въздух не се изстрелват всеки ден над Техеран......изтрепаха маса народ. Разбираме виновно е положението и времето... ми що не са отменили полетите, ако ги е било страх? Как така са нямали идентификация на цивилни цели? Нали имат кула на летището? Нали самолета има транспондер? 170 човека е така от ислямска тъпота..... После Иранците искат да ги мислим за повече от арабите......примитивна раса първобитни мюслита....да ги бяха затрили американците....

щом бъркаш араби и иранци!

тези по-добри ли са?

Ти май не можеш да четеш. Или да разбираш.

Никой не иска да признава подобно нещо. Тук основно са загинали иранци, пък било част и с друго гражданство. Виновни за ситуацията са и САЩ! Без гръмването на генерала, това нямаше да се случи. Да се обърка някой по веригата. Преди са сваляли ирански пътнически самолет. Сваляли са и украинците 2001г. при военно учение над Черно море. А първите свалили пътнически самолет сме били ние - България. През 1955г, самолет е летял до Петрич вместо над гръцка територия и не е следвал указанията на придружаващи го наши изтребители и са го свалили. Уж силен вятър го е отнесъл към нашата територия и не е знаел къде е. После плащаме компенсация. Макар там и пилотите на полета да са виновни.

Зевзек

За сваления през 1955 самолет над наша територия също са виновни американците. Ако не я бяха започвали тази студена война, това също нямаше да се случи.

Виновни са двата израелски изтребителя които се криеха зад гражданската цел! И Международното положение тоже.

Toр-M1... руска му работа.. Само пътнически самолети свалят.

Понамирисва на краварско дело /СеРеУ/ или на ингилизко /МИ-5/ ! Много пари са инвестирали краварете за Ирански"майдан".Вероятно са купили или държат с компромати някой ирански офицер за топките и той е свършил работата.Така правят краварете и у нас.

На вас, путинофилите, все някой американец ви е срал в гащите...

на некадърните руснаци и техните господари им трябва да има враг за да се оправдават за неудачите

Понамирисва ти нещо отзад.

Памперсът ти е краварско производство.

Всъщност има и други подробности около този инцидент, които подсказват нечия нечиста игра в този случай. При нормални условия тези противовъздушни сили е трябвало да поддържат връзка с диспечерите от гражданската (а и от военната) авиация на Иран, и при съмнения са можели да проверят дали самолетът е граждански или военен, и дали е техен или чужд. Но в случая тези връзки са били блокирани (по всяка вероятност поради хакерска атака). Друго, сигналът от транспондерът на украинският самолет би трябвало да укаже на тази противовъздушна система, че това е гражданска самолет, и тя да не го счита за цел, но по някакви причини този транспондер е бил изключен според иранските военни! При това положение операторите на противоздушната отбрана са виждали неизвестен самолет, и като са нямали възможност да се свържат с гражданското въздухоплаване на Иран е трябвало да взимат сами решение, и то в рамките на минута, и в случая са взели грешното решение! Тор са стари съветски противъздушни системи, и са податливи на хакерски атаки, всъщност, от Пентагона преди няколко години са похвалили, че могат да хакват такива противоздушни системи, и очевидно и Израел имат такава способност! Така че има сериозна вероятност САЩ (или Израел) да са хакнали тази противоздушна система, и да са прекъснали комуникацията между нея и диспечерите от гражданското въздухоплаване на Иран, като същевременно са хакнали и изключили транспондера на въпросният украински самолет, с цел да се случи точно това, което се е случило - Иран да свали този самолет, и да бъде обвинен за цивилните жертви! Между другото, кадрите, където ракетите удрят украинският самолет са публикувани първо на сайта на иранска опозиционна организация, финансирана от САЩ, което е още едно малко вероятно съвпадение!

стара съветска ПВО система няма как да я хакнеш. Не щото е много защитена, а защото няма нищо за хакване. Абсолютно невъзможно е да е бил изключен транспондера на самолета, защото иначе няма да му разрешат да излети. Ти как мислиш РВД работи?

Точно така, тия стари руски ракети седят свързани в интернет с отворени портове и чакат някой да им прати  REST заявка че да почнат да стрелят наляво надясно. Няма начин да не са ги хакнали, ако е така. Само дето мнго ме съмнява. Като ги пушете тия неща имате ли идея какво е това "хакване" и как се хаква военна система? Това де не е нашето тото дето "хакерите" си бяха вкарали фиша в базите данни със задна дата. Или пък система създадена от Информационно Обслужване, че да и дъмпят базите данни както си искат. Айде по-среиозно а?

Как ще хакнеш аналогова система от 80те? През Интернет страницата и ли? Трябва да си физически до нея за да го направиш! Джеймс Бонд или нещо? Къв транспондер? Кой ти каза че ТОР слуша граждански транспондери? ТОР е ракетен пистолет. Насочваш и стреляш, това е. Дай на май муни картечница. Аз да те питам, оператора на ТОРа как не е видял треакторията на този самолет? Че идва от гражданско летище. Ситуацията е по-скоро, дай на превъзбудени май муни картечница.

Аз още тогава коментирах, че е много странно някой нощем да снима самолети. Получих 20 минуса. И все пак не познавам никой, който да снима небето нощем.

При нормални хора, и условие, че Иран очаква ответен удар, трябваше да се прат всички полети или поне да се обяви зона, забранена за такива. А летището е продължило да работи и самолети да излитат и кацат 2 часа след атаката на иранците.

Аерокосмически да не са го объркали с Агротехнически?

не са, не става въпрос за България

Обстрелвали са облаци против градушка.

Дайте на децата кибрит...

отдавна имат и кибрит и запалак и са заплили целия близък изток и много други места!

В този свят, изграден на принципа на любовта, враговете са като на люлка teeter-totter: падне ли единият, задължително пада и другият. Също така, твърди се, че жертвите се прераждат в семействата на своите палачи/мъчители. И разказват играта на системата, изградена от предците- с много любов. Изкуственият интелект, прочее, има всичко, но едно нещо няма и никога няма да има- любов. Поради което е казано простичко и човекоспасително: Любете враговете си.

Можеш да показваш мускули пред великите сили, ако си достатъчно умен да знаеш какво правиш и до къде е границата. Иран хубаво притиводействат и показват готовност да се защитят, но като експертите им са тъпаци и не могат да различат пътнически самолет от крилата ракета... тогава са в дееп шит.

съмнения, че операторите на ЗРК не са били иранци, а... инструктори-доброволци от Русия.

Много филми гледаш. Радарите няма как да разпознаят какво са засекли. Особено по-старите. Целта сама трябва да каже каква е - ама оператора не е задължен да се съобрази с транспондера... ;) Особено ако е нервак и иска да отбележи точки пред началството.

трябва да бъде направено от оператора на РЛС. Отметката за пътнически самолет Боинг-737 няма нищо общо с отметката на крилата ракета Томахоук. Не влачете вода от девет кладенеца за да оправдавате престъпници. Самолета е свален умишлено.

сънувал си нещо ,но коментатор е прав. Виждал си отметки на картинки, нали!

Въпрос - оператора на РЛС как прави разпознаването? с линийка мери колко голяма му е точката на екрана ли? Впрочем офицер от българските ПВО лично ми е казвал, че поне у нас командата за стрелба се издава след съгласуване с оперативното командване. Не знам как е с Иран, но в онази ситуация навярно е имало не една и две грешки породени от напрегнатата ситуация и лошата натренираност. Не оправдавам никого. Иранското ПВО си носи 100% отговорността (за глупостта).

Сега си представете ако тези имат ядрени оръжия.

САЩ ЯЩЕ СЕДЯТ ДОТ САО МИРНИ И РЕГИОНА ЩЕ Е ПО СПОКОЕН

Зевзек

Като изстрелят две ракети към Исламабад, вместо вашингтон, тъй като написаното на двете копчета не се различава много, тогава регионът в дългосрочен план ще стане от най-спокойните.

До сега единствените които са използвали ядрено оръжие и то срещу цивилни цели са САЩ.

Където се намесят САЩ стават катастрофи, разрушения, убийства ...

не само САЩ - всяка държава с имперски амбиции произвежда подобни неща. САЩ, Русия, Китай, Турция, Иран и още няколко по-малки играчи.

Това Топ-М1 не е ли Тополь М1? И какво производство е тази ракета? И защо тези малоумници не са обучени как да боравят с това смъртоносно оръжие? И дали пък самото оръжие не е нещо съвсем наред, дали пък там разните електроники и системи са достатъчно съвременни и надеждни?

Тополь- М са балистични междуконтинентални ракети за ядрен заряд. Тор-М1 са зенитни ракети . Правиш ли разлика?

и на баце украински боинг,нали има нужд аот нов самолет а боинга е по готин от спртана. а урките ще ни го дадат по евтино от американците,че при тех падат

Щот си тъп.

сега опорките са, че друг е изстрелял ракетата, Иран призна, но не, САЩ е, Украйна, Турция, Израел, Марсианците, Кривия .... Как световната общност допуска държави като Пакистан, Индия, Сев. Корея, Иран да притежават ядрено оръжие??? Че те утре по погрешка ще изпарят някой град.

Друг е Големият въпрос- как и кога светът е допуснал да се произвежда и употребява оръжие от всякакъв вид?

кво ти пука з аътре като мозъка ти се е изпарил отдавна!

За коя "световна общност" плещиш. Тази, която позволи САЩ, Великобритания и Израел да избиват хора в Афганистан, Ирак, Сирия, Либия в Южна Америка. Дори тероризма са го издигнали в държавна политика, избивайки неудобните за тях ръководители на други страни. Защото имат ядрено оръжие и са недосегаеми!!!!!! Е, Ким Чен Ун им показа ясно, че каквото търсят ще го намерят и при един конфликт не ще минат без загуби и жертви. Народите не искат да се подчиняват на интересите и желанията на евреите. Всеки народ и държава има свои интереси и ще ги защитава. България не е такава, тя е робска страна.

Световния търговски център, оръжията на Садам, сваляне на руски самолет от турция, самолет над украйна.. сега и това са само част от мръсотиите на ЦРУ

Укрите са играли Джеймс Бонд над Персийския град Техеран ! Искали са умишлено да предизвикат Иран ! Така е било и с сваления над Черно Море Руски самолет ТУ - 154 , а след това Боинга над ЛНР и ДНР от ПВО Украйна и винаги ще отричат !

Забавно е, как на боклуците, винаги някой друг им е виновен. Нали, боклуко :)

Руснаците също винаги ще отричат. Къде е разликата?

Американска крилата ракета, излетяла от международното летище в Техеран. Тия май определят на око кое е ракета, а не по радар.

аха.. и ти можеш ли не "на око" да различиш крилата ракета от пътнически самолет? що не разясниш как се прави на другите, моля?

Зевзек

Какво око в тъмното бе?

Чистачката на самолета е млатнала копчето на транспондера с парцала и го е изключила, без да иска. Алтернативно, един подранил козар-полуталибанин е пуснал животинките си да пасат по тъмно и те са прегризали кабелите на радарите. Прости хора, тва е.

Що ли ми прилича доста на свалянето на Руския самолет от Турция... Мислете кой има интерес от всичко

Газпром

много идиотизъм трябва за да сбъркаш такъв голям самолет с крилата ракета. Просто всеки, който поне веднаж е сядал пред екрана на радар знае че ефективната отразяваща повърхност на двете цели е 1 към100. Единственото общо като параметър може да е само скоростта. И кой идиот ще пуска крилата ракета на 2500 м - обикновено това са нисколетящи цели и затова се захващат и проследяват трудно. Или са го свалили нарочно, или квалификацията на иранското ПВО е близка до нула. този случай много напомня на свалянето на малайзийския самолет над източна Украйна от руски комплекс за ПВО. С който са работили подобни некадърници с руско гражданство.

Или ЦРУ са купили нчкой Ирански военен да направи гафа

Зевзек

ЦРУ са купили цялото иранско правителство. Иначе за какво ще предупреждават кои бази ще бъдат мишена за ответна атака, а през това време на площада американски агенти съвсем безпрепятствено ще стъпкват невинни хора?

Напиши в гугъл "Iran Air Flight 655", прочети и ще си отговориш на въпросите за идиотите. Ще разбереш, че понякога излитащ и набиращ височина Airbus A300B2-203 може да бъде сбъркан с пикиращ изтребител. И то от хора, които доста време за гледали радари.

Зевзек

Полет 655 са го сбъркали с изтребител, защото там някъде в далечината на 100-ина мили в същата посока е имало истински изтребител с включен транспондер, който казвал "аз съм изтребител".

Таласъме, има само едно питане по въпроса - кой нормален човек ще си остави включен транспондера при атака??? Прочее американците дори да го правят със сигурност ще е по "секретна" технология, която едва ли руски радар може да разкодира. Това с цел приятеля да знае, че си приятел и кой си ти, а врагът да не може да те разпознае. Не е изключено разбира се иранците да не са оперирали с проследяващата система коректно и да не са отчели правилно транспондера от самолета... Па и руските ПВО-та ги правят по-прости и да стрелят по всичко дето лети без да пита много-много.

Зевзек

Значи с включването на транспондера всеки нападател би бил в безопасност. Това де не е някакъв военно-въздушен вариант на понятието "къща" от гоненицата в детската градина. Много лесна ти се струва тая работа.

Откъде Иран има Тор-1М?

Ще предложа една напълно невероятна версия-купили са си го.

Подарък от Путин! Пак той е виновен! САНКЦИИ!

Откъдето ние имаме С-300. В НАТО сме от 2004-та година, а системата ни за ПВО и в момента е изградена и функционира с комплекси С-300. Сигурно защото НАТО е изключително загрижено за нашата сигурност ....

това не е съвсем така за съжаление - имаме и една недокомплектована С-300. Но масовото въоръжение е доста по-старо.

Какво плачат Укрите ? Техни хора са 9 човека екипаж и то трябва да се видят фамилийте , май са все Етнически Руснаци ! Някой беше казал че Укрите не стават за летци защото са Хазари и те преди векове са пиели детска кръв , така било по тяхната религия !

Украинският самолет се отклонил много от курса още при излитането си. Явно е изпълнявал поръчка, различна от гражданския полет. А невинните пасажери са се превърнали в заложници на военна задача.

От никъде не се е отклонявал, не лъжи. Отклонява се след първото попадение и то по разбираеми причини.

Аве къде ви изнамират такива....

Сори, отговорът беше към Стамен, ама тъп дир

Украинските пилоти са взели долари за да заснемат зенитките около Летището. Лакомията им костваше живота на 176 невинни хора.

Руските тролски лъжи не стават истина въпреки, че са повторени сто пъти...!?!? Поговорките за руски лъжи на важат!

така е, само че руснаците имат друг подход - не повтарят, а смачкват от бой.. много по-ефективно от повтаряне.

Тихо, иначе иранските власти ще разберат и ще вземат да обстрелват Вашингтон!

Украинските пилоти са изпълнявали поръчка на американските си господари да направят снимки при излитането на ПВО, разположени около района на Летището в Багдад. Това е коствало живота на 170 невинни човека. По същия начин, както южнокорейскията граждански самолет, бе натъпкан със шпионска апаратура да заснеме руските ракетни установки в Сибир и не отговаряше на изпратените му позивни според международния стандарт за разпознаване RSFI.

Пий си хапчетата за шизофрения!

я покажи нещо от тази шпионска апаратура.

Спомените ти са от преди 40-50 години. Днес сме 21-и век и за тази цел има спътници, които нямат друга работа, особено когато преминават над въпросната територия през интервал от час и половина.

Украинският Боинг е играл ролята на мюре, за да се ракодираТ честотите на ПВО на Иран. Това естествено е работа на САЩ и жертвите са следствие на американската намеса

При така създала се ситуация тъпите руски тролове в 10 от 10 случая биха издали заповед за сваляне на самолета, за разлика от иранците, които го спират 3 минути по-рано, преди излитане от летище под техен контрол.

Има въпроси много но никой за сега не казва ? Действително ли се е отделил от маршрута Боинга , за да направи снимки на ПВО точката на Иран до Аерогарата ? Може би е прекъсната била връзката с Кулата на Аерогарата и е полетял без разрешение от Кулата ? Много въпроси и трябва да се разкаже подробно ! Иранците са Мъжкари и са признали , докато Украйна до ден днешен не е признала сваления Малазийския Самолет Боинг над ДНР и ЛНР , сваления ТУ- 154 над Черно Море Руски самолет от ПВО на Украйна !

Системата за разпознаване... Руски боклук!

То това хубаво, ама мълчиш като женски полов орган за полет 655 от Техеран до Дубай, свален от американците по погрешка на 3-ти юли 1988 година. Загиват 290 души. Що нищо не казваш за американските боклуци ?

Само да допълним, че американците свалят иранския самолет в Персийския залив, няма да коментираме каква работа имат да стрелят по самолети в международни води. После награждават екипажа на кораба, от който са изстреляни ракетите, защото работел във военна зона.

За съжаление нямам възможност да напиша отговор точно на репликата на Борис. Значи признали са си, платили са си и всичко е наред, а ? Типично по американски. Остави подробностите, че свалят пътнически самолет в международни води на 10 000 км от САЩ. Ами спокойно тогава, и иранците на другия ден си признаха, ще си платят. И всичко ще е наред, пито-платено.

Зевзек

Преди 30 години американските радари са били калпави. Сега руската техника е с 30 години назад.

Ефективната площ на разсейване за такъв самолет е 40-70. За крилата ракета

Където се намесят американците в света , стават големи трагедии ...

там не са американци,а руснаци

Без да утепат генерала, щеше ли да се случи?

Защо украинските провокатори да изключили транспондери?

Това е лъжа!!!

Ако американците не се бяха натресли в Бизкия изток с цялата си присъща наглост и безкрайна простотия, сега хората да са живи. Жалко за тях.

А да попитам какво, аджеба търсят руснаците там. Или американците са лоши по презумпция, а руснаците ангели небесни. И доколкото знам няма американци в Иран. За руснаци не съм сигурен - те са навсякъде.

Да свалиш граждански самолет с две ракети означава тотална паника и дезориентация какво се случва в момента, липса на координация и професионализъм в иранската армия.

Е как така бе. Нали според форумните специалисти тези ракети не стават за нищо.

Страхотни са... за сваляне на граждански самолети!

Колко много хора загиват по света в резултат на американската агресия. То не бяха погребения, болници, сватби, самолети свалени в Украйна и Иран.

Ти не луд а просто си просто малоумен. Отиди и ги питай източно германците защо ходят на работа в западна Германия, която беше под Американско влияние.

Нерде Ямбул, нерде Стамбул!

Те американците по това време бяха забранили износа на изкуствен интелект за разпознаване на изображения, макар системата свой-чужд да разчита на сигнали от транспондери. Много говориха и за еврейски вируси, но най-страшен е българският изкуствен интелект и българският софтуерза криптиране. Аутсорсваш в България и вирусите са безсилни - системата и без това работи на случаен принцип.

като ти чета коментара си мисля, че най-страшен е българският естествен интелект

Аерокосмически тюрбанени палячовци, затрихте 180 човека!

абсолютно, колколко за седмица USA затриват цивилни с удари от дронове в Афганистан в продължение на вече 17 години. Даже и "извинете" не казват.

Предни дни се появи информация че е имало е Ф16 близо до летището и Иранците просто не са им издържали нервите и стрелят без да знаят че това е цивилен. Обаче медиите от америка услужливо не казват този факт. Така пред целия свят излезе че Иран стрелят без посоки по всичко. Много е удобно да провокираш проблема и после да се биеш в гърдите че си умиротворител. Било е като игра на нерви и на иранците не са им издърждали. А американците го правят нарочно защото така ще излезе че иранците стрелят по цивилни и ще имат повод за офанзива. Хитър ход.... Нали и Буш викаше че Ирак имали ядрено а се оказа че само им взеха петрола.

Я ни разкажи по-подробно тази басня, приятелю? И да вземеш да ни обясниш като КАК F-16 Е СТИГНАЛ ДО ЛЕТИЩЕТО В ТЕХЕРАН? Ама преди това отвори картата и виж къде е Техеран! Откъде се пръквате такива тикви бе ???

Въпросът е кой е изключил транспондера на пътническия самолет и той не е отговарял на радарите за разпознаване ....

Системата за разпознаване е руска...Не летете със самолет над Русия...Може да ви споходи същата участ. Колко е голям този самолет и колко е голяма една крилата ракета...преценете сами...

Много филми гледаш.

А косвените убийци седят и се хилят нагло във Вашингтон.

и бият негрите...

Не са спирали да ги бият.

Вече ги убиват, всеки ден. И не само негрите.