Държавната следствена служба на Украйна завърши досъдебното разследване срещу проруския опозиционен политик Виктор Медведчук, който е обвинен в държавна измяна, и е изпратила делото в съда, съобщи днес службата, цитирана от Ройтерс.

Медведчук, който е един от съюзниците в Украйна на руския президент Владимир Путин, може да получи до 15 години затвор, ако бъде признат за виновен в държавна измяна и нарушаване на законите и обичаите на войната, се казва в изявление на службата, публикувано на официалния ѝ сайт.

В доклад на разследващите се казва, че Медведчук е съдействал на руското ръководство за провеждане на подривни действия срещу Украйна, включително чрез събиране на информация за местонахождението на военни подразделения.

Украинският политик, който оглавява партията "Опозиционна платформа - За живота", отхвърля обвиненията.

Той беше задържан през април, след като избяга от домашен арест дни след началото на руското нахлуване в Украйна на 24 февруари.

Медведчук беше поставен под домашен арест миналата година по подозрения за държавна измяна.

Междувременно Москва съобщи, че броят на чуждестранните наемници, сражаващи се на страната на Украйна, е намалял значително

 

Броят на чуждестранните наемници, сражаващи се на страната на Украйна, е намалял приблизително наполовина от началото на руското нахлуване, предаде ДПА, като се позова на говорителя на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

"От началото на май притокът на чуждестранни наемници в Украйна, желаещи да участват във военни действия срещу руската армия, на практика пресъхна", заяви Конашенков.

Според говорителя общият брой на чуждестранните бойци в редовете на украинската армия е намалял от 6600 на 3500 души, а "голям брой" от тях "предпочитат да напуснат Украйна възможно най-скоро", отбелязва Франс прес.

"Стотици чуждестранни наемници в Украйна бяха елиминирани с прецизни оръжия с дълъг обсег малко след като пристигнаха на места, на които се планираше да преминат допълнително обучение", каза Конашенков.

Повечето от тях обаче "бяха елиминирани във военни зони поради ниското си ниво на обучение и липсата на опит", добави той.

Франс прес изтъква, че не разполага с потвърждение на тази информация от независими източници.

От началото на руското нахлуване в Украйна на 24 февруари хиляди чуждестранни доброволци, предимно европейци, са пътували до тази страна, за да помогнат на силите на Киев да отблъснат руската атака.