Служители на Службата за сигурност на Украйна извършват обиски на територията на Киево-Печерската лавра в Киев, съобщиха УНИАН и местният вестник "Бабел", като се позоваха на източници от правоохранителните органи.

 В Кремъл коментираха обиските като поредна атака срещу руското православие.

По данни на УНИАН територията на лаврата е отцепена и са започнали проверки за оръжие или членове на диверсионна и разузнавателна група.

От СБУ съобщиха, че извършват "контраразузнавателни дейности" в лаврата като част от "системната работа по противодействие на подривната дейност на руските специални служби в Украйна".

Според агенцията тези мерки се предприемат, за да се предотврати "използването на лаврата като клетка на "руския свят", да се провери дали помещенията на УПЦ се използват от подривни и разузнавателни групи и да се защити населението от "провокации" и терористични актове.

От СБУ потвърдиха, че провеждат инспекция на помещенията на лаврата и проверяват хората, които се намират на територията й, за участие в "незаконни дейности в ущърб на държавния суверенитет на Украйна".

На 15 ноември СБУ образува наказателно дело за песен, изпята от енориаши на Киево-Печерската лавра, по член за оправдаване на руската агресия. В текста на песента се пее "Звън се носи над Русия, пробужда се майчица-Рус".

Видеото с песнопението бе публикувано от Михайло Емелян, свещеник от Украинската православна църква.

През май Украинската православна църква обяви пълната си независимост и автономия от Московската патриаршия. УПЦ подчертава, че не е съгласна с позицията на патриарх Кирил, който всъщност подкрепя руската инвазия в Украйна. В същото време литургичното общуване между УПЦ и Руската православна църква е запазено.

Освен в Киево-Печерската лавра, служители на СБУ днес са провели обиски и Сарненско-Полеската епархия на Московската патриаршия, в женския манастир в село Серники, както и Коретския манастир "Света Троица".

Преди това в Полесието свещеник от църквата обвини в смъртни грехове представителите на СБУ, като нарече войната на Украйна с Руската федерация "свада" и призова да не се преминава към поместната църква.

Руската православна църква нарече действията на украинските сили за сигурност "акт на сплашване", съобщи БНТ.

"Украинската страна отдавна воюва с руската православна църква и аз бих казал, че случилото се може да се разглежда като поредната брънка във веригата от военни действия срещу руското православие", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.