Бившият командир на украинския доброволчески батальон "Айдар" Сергей Мелничук е бил задържан в Гърция по искане на Русия, съобщи ТАСС, като се позовава на директора на консулския департамент на украинското външно министерство Сергей Погорелцев.

"Току що научихме за ареста на 1 март от гръцките правосъдни власти на Сергей Мелничук", се казва в съобщението, разпространено от агенция Укринформ.

По-рано днес бившият командир на батальона съобщи във Фейсбук, че е бил арестуван на границата на България и Гърция.

Русия обвинява Мелничук за организацията на убийството в Източна Украйна на журналистите от Общоруската държавна телевизионна и радиопредавателна компания ВГТРК Игор Корнелюк и Антон Волошин през юни 2014 г.

При произнасянето на присъдата срещу украинската пилотка Надежда Савченко през март 2016 година Донецкия районен съд отбеляза, че като командир на Савченко Мелничук е ръководил нейните действия и я е снабдил с необходимото оборудване. Според следствието на сепаратистките власти по време на военните действия край Луганск Савченко, навигатор на хеликоптер Ми-24 в батальона "Айдар", предала на артилеристите координатите на мястото, където се намирали група руски журналисти и други цивилни лица.