Двама украински олигарси са били крайните получатели на данни от социологически проучвания, които Пол Манафорт, бившият директор на предизборната кампания на Доналд Тръмп през 2016 г., е дал на свой познат руснак. Това съобщи вчера Си Ен Ен, цитирайки осведомен източник, предаде Франс прес.

Серхий Льовочкин и Ринат Ахметов, двама украински проруски олигарси, са платили милиони долари на Манафорт по времето, когато е вършил лобистка работа.

Тези плащания, изглежда, са спрели през 2015 година, но Манафорт е писал на счетоводителя си през 2016 година, че очаква хонорари в размер на 2,4 милиона долара за работата си, свързана с Украйна.

Говорител на Манафорт заяви пред Си Ен Ен, че парите, които е очаквал, не са били плащане за социологическите данни. Той добави, че сондажите са били стар ангажимент, който Манафорт е поел, преди да започне работа в екипа на Тръмп.

Бившият директор на предизборната кампания на кандидата на Републиканската партия за президент на САЩ призна във вторник, че е предоставил резултатите от сондажите на Константин Килимник, руски политически консултант, за когото се смята, че има връзки с руското разузнаване.

Ахметов е един от най-богатите хора в Украйна и е спонсорирал проруската Партия на регионите. Льовочкин е заемал висши постове по времето на проруския президент Виктор Янукович.