Високопоставен украински генерал съобщи, че силите на Киев контролират "незначителна" част от Бахмут, но добави, че този плацдарм ще бъде достатъчен да се влезе в опустошения град, щом ситуацията го позволи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В публикация в социалната мрежа Телеграм началникът на сухопътните войски на Украйна ген. Олександър Сирски заяви, че войските на Киев настъпват срещу руските сили в околностите на Бахмут, като по думите му украинската армия е близо до това да постави града в "тактическо обкръжение".

По-рано днес Украйна заяви, че силите ѝ частично са обкръжили Бахмут. Киев заяви, че силите му са успели да постигнат частичното обкръжаване на града благодарение на успешните си действия по фланговете на север и на юг.

Късно снощи Русия заяви, че е превзела изцяло напълно разрушения източноукраински град Бахмут - след най-дългата и кървава битка от 15-месечната война. Русия  нарича града със съветското му име Артьомовск. Офанзивата беше водена от бойци от групата наемници "Вагнер", чийто лидер Евгений Пригожин каза по-рано през вчерашния ден, че неговите войски най-накрая са изтласкали украинците от последната застроена зона в града.

Руският президент Владимир Путин поздрави днес "Вагнер" и редовната руска армия за превземането на Бахмут. Путин казва в изявление на Кремъл, че битката за Бахмут е приключила с победа за Русия и че всички, които са се проявили по време на сраженията, ще получат държавни отличия.

Настъплението на войските ни по фланговете продължава, което прави много трудно присъствието на врага в Бахмут. Нашите сили частично обкръжиха града, заяви в "Телеграм" украинската заместник-министърка на отбраната Ганна Маляр, цитирана от АФП.

Евгений Пригожин пък омаловажи ролята на руската редовна армия за превземането на Бахмут.

"При превземането на Артьомовск практически никой от армията не ни помогна", заяви Пригожин в аудиообръщение, разпространено от пресслужбата му.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски обяви на срещата на върха на Г-7, че "към днешна дата Бахмут не е окупиран от Русия".