Украинската армия и руската частна военна групировка "Вагнер" съобщиха за по-нататъшно руско отстъпление около град Бахмут, предаде Ройтерс.

Украинските военни части в близост до фронтовата линия заявиха, че Русия бомбардира пътищата за достъп до района, за да забави украинското настъпление, което, както Ройтерс се изразява, променя ситуацията след месеци на постепенни руски успехи в най-смъртоносната наземна битка в Европа след Втората световна война.

"Сега, в по-голямата си част, когато започнахме да напредваме, те обстрелват всички пътища към предните позиции, така че нашите бронирани машини не могат да транспортират пехота, боеприпаси и други неща", каза Петро Подару, командир на украинската артилерийска част.

"Въпреки факта, че нашите части нямат предимство в оборудването... и войниците, те продължиха да напредват по фланговете и покриха разстояние от 150 до 1700 метра, каза военният говорител Серхий Череватий в телевизионни коментари.

Напредъкът на Украйна бе придружен от задълбочаващо се разделение между "Вагнер", който ръководи кампанията в Бахмут, и редовната руска армия.

Шефът на "Вагнер" Евгений Пригожин казва, че неговите сили в самия Бахмут все още напредват, напът са да изтласкат украинските войски от последния им плацдарм в застроената зона в западните покрайнини на града.

Но той обвинява командирите на редовните сили на Русия, че са изоставили територия на север и юг от града, повишавайки риска войските въвъ вътрешността да бъдат обкръжени.

"За съжаление, части на руското министерство на отбраната се изтеглиха до 570 метра на север от Бахмут, разкривайки нашите флангове", каза Пригожин в последното си гласово съобщение в четвъртък.

"Обръщам се публично към висшето ръководство на Министерството на отбраната, тъй като писмата ми не се четат", каза Пригожин, адресирайки посланието си към министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов.

"Моля, не предавайте фланговете."

В цяла Украйна тази нощ бе обявена отново тревога за въздушни нападения с изключение на крайните западни райони на страната, предаде Ройтерс.

Украинските военни предупредиха за възможни ракетни удари в Одеска и Николаевска област в Южна Украйна.

През нощта имаше и предупреждения за нападения с дронове в Киев, както и в районите на запад от украинската столица.