Руският президент Владимир Путин е поздравил частната военна армия "Вагнер" и нейния собственик Евгений Пригожин, както и редовната руска армия, за превземането на Бахмут, съобщи Кремъл, цитиран от руските медии. 

Малко след като Пригожин обяви окончателното превземане на Бахмут, новината беше потвърдена и от руското военно министерство в събота. 

Путин е обявил също, че всички отличили се в операцията по превземането на наричания от украинците Бахмут, а от руснаците - Артьомовск, ще бъдат удостоени с държавна награда.

В изявлението, публикувано на сайта на Кремъл, Путин казва, че битката е приключила с победа за Русия.

"Държавният глава поздрави щурмовите групи на "Вагнер", както и военнослужещите от войсковите единици на руските въоръжени сили, които им оказваха необходимата подкрепа и прикритие по фланговете, за приключването на операцията по освобождаването на Артьомовск", гласи изявлението.

Украйна отрече градът да е паднал, а украинският президент Володимир Зеленски коментира темата по време на брифинг след срещата му с американския държавен глава Джо Байдън на форума на Г-7 в Хирошима.

На въпроса на журналистите дали е вярно твърдението на руснаците, че Бахмут е превзет от тях, отговорът на Зеленски гласи: "Мисля, че не", цитира го украинската държавна агенция УНИАН.

Следва коментар на Зеленски, който допълва: "Бахмут е в нашите сърца", като акцентира на това, че градът е разрушен при продължителните боеве и там почти нищо не е останало, уточнява УНИАН.

Украинският президент Володимир Зеленски не е потвърждавал превземането на град Бахмут от руските сили, заяви днес говорителят на Зеленски Сергий Никифоров, цитиран от Ройтерс и БТА.

Неговото уточнение се наложи заради двоякото изказване на Зеленски за това, че градчето остава в украинските сърца и че не смята, че вече е в руски ръце, се наложи негов говорител да опровергава спекулациите.

"По този начин президентът отрича Бахмут да е превзет", поясни говорителят на украинския президент.