Ръководителят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че неговите бойци са поели пълния контрол над украинския град Бахмут и ще предадат контрола над града на руските военни на 25 май, предадоха Ройтерс, Франс прес и БТА.

"На 20 май 2023 г., днес, на обед, Бахмут бе превзет напълно", каза Пригожин във видео, разпространено от неговата пресслужба в канала Телеграм.

Във видео се вижда Пригожин във военна униформа, застанал до въоръжени мъже, държащи руски знамена и банери с името "Вагнер" пред разрушени сгради.

Пригожин заяви, че неговите сили ще се изтеглят от Бахмут от 25 май за почивка и тренировки.

Като звуков фон на видеото се чуват далечни експлозии, докато Пригожин говори, отбелязва Ройтерс.

Агенциите не могат засега да потвърдят информацията, съобщена от Пригожин, от независим източник.

"Операцията по превземането на Бахмут продължи 224 дни. Тук беше само "Вагнер", допълва във видеото Пригожин, който е в отрит конфликт с руската военна йерархия, отбелязва Франс прес.

"До 25 май ние ще претърсим напълно града, ще създадем отбранителни позиции и ще го предадем на военните, за да се грижат за него", заяви Пригожин във видео, разпространено от неговата пресслужба в канала Телеграм. "Ние ще се върнем в базите", допълни той.

По-късно думите му потвърди и военното министерство на Русия.

 "В резултат на настъпателните действия на десантно-щурмовите отряди на "Вагнер" с подкрепата на артилерията и авиацията на Южната група войски беше завършено освобождаването на град Артьомовск", съобщиха от министерството.

Снимка: БТА

Украинската армия отрече руската военна компания "Вагнер" да е превзела напълно Бахмут, предаде Ройтерс.

"Това не е вярно. Нашите части се сражават в Бахмут", заяви говорителят на източното командване на украинската армия Сергий Черевати.

А украинският заместник-министър на отбраната Ханна Маляр заяви, че ситуацията е критична в Бахмут, предаде Ройтерс. Тя заяви, че украинските сили продължават да защитават югозападната част на града.

"Тежки боеве има в Бахмут. Ситуацията е критична", заяви Миляр в Телеграм. "Засега нашите защитници контролират същите индустриални и инфраструктурни обекти в района и също и в частния сектор", добави тя.

По-рано днес ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че неговите сили са поели напълно контрола над Бахмут. После той добави, че неговите сили ще предадат на 25 май контрола върху града на редовната руска армия.

Битката за Бахмут беше една от най-дългите и най-кървавите в конфликта в Украйна. Двата лагера понесоха тежки загуби.

По-рано тази седмица Украйна обяви, че си е върнала над двайсет квадратни километра, окупирани от руските сили северно и южно от града, посочва Франс прес. Същевременно Украйна призна, че бойците на "Вагнер" имат напредък в самия град, където в западната част беше останало само малко гнездо на украинска съпротива.

Фланговете, където украинците казват, че напредват близо до Бахмут, са държани от редовните войски на руската армия и Евгений Пригожин умножи критиките към тях, обвинявайки ги, че бягат от техните позиции или, че руският генерален щаб не доставя достатъчно муниции на неговите хора.

"Ние не се биехме само с украинската армия в Бахмут, но също и с руската бюрокрация, която ни слагаше прът в колелото", заяви Пригожин днес.

Още веднъж той остро разкритикува руския министър на отбраната Сергей Шойгу и началника на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов.