Територията на завода "Азовстал" е изцяло под контрола на руски сили, обяви късно в петък министерството на отбраната в Москва. Според ведомството, президентът Владимир Путин вече е получил информацията от управляващия го Сергей Шойгу. Днес са се "предали" последната група от 531 души, обяви руското МО.

Огромният комплекс с площ над 11 квадратни километра беше последната неовладяна територия на Мариупол. Преди войната градът бе важен индустриален град на брега на Азовско море, но руската обсада принуди повечето от неговите 450 хил. жители да го напуснат.

Според Русия командирът на националистическия батальон "Азов" (в съобщението - "така нареченият командир на нацистите") е изведен в специален брониран автомобил.

Също в петък вечерта украинският президент Володимир Зеленски обяви, че от "Азовстал" са евакуирани "практически всички".

Няколко часа по-рано украинската армия издаде заповед за прекратяване на отбраната на пристанищния град Мариупол на брега на Азовско море. На всички военнослужещи, които се укриваха в металургичния завод "Азовстал" е наредено да предадат оръжията си след почти 3 месеца на ожесточена отбрана. Междувременно руската армия настъпва на изток в Луганска област, в Донбас има засилени бомбардировки, съобщи БНР.

"Слава на Украйна. 86 дни от отбраната на Мариупол. Върховното военно командване нареди да бъдат спасени живота и здравето на военнослужещите и да спре отбраната на града", заяви Денис Прокопенко - командирът на батальона "Азов". Във видеозапис, разпространен чрез Телеграм, Прокопенко съобщава, че продължават усилията за изваждане телата на загиналите войници от завода Азовстал.

Русия разпространи видеозапис, на който се виждат изтощени украински войници да излизат от комплекса след седмици на обсада, белязана от липса на храна, вода и лекарства.

От министерството на отбраната на Великобритания посочват, че е много вероятно при положение, че Русия установи пълен контрол над Мариупол, войските оттам да бъдат придвижени за действия в Донбас.

Същите бяха и думите на украинския президент Володимир Зеленски, който заяви, че Донбас прилича на ад: "Украинските сили продължават освобождаването на района около Харков. Но в Домбас окупаторите увеличават натиска. Там е ад. Това не са просто военни действия. Сегашните руски атаки нямат обяснение. Това са криминални и съзнателни опити за убийства на възможно най-много украинци".

13 са загиналите мирни жители в град Северодонецк в Луганска област за последното денонощие, съобщиха украинските власти. Северодонецк е подложен на масиран обстрел. 15 000 души там остават в бомбоубежища, 70% от високите сгради са разрушени или са с нанесени щети.

Володимир Зеленски изрази увереност, че руските военни действия ще бъдат предмет на съдебен процес за геноцид.