Млади жени свалиха забрадките си в знак на протест срещу закона за принудителното носене на хиджаб в Иран, по време на погребението на 22-годишната Махса Амини. Тя почина, след като беше задържана от иранската морална полиция.

Стотици ученички се обявиха в битка срещу репресиите от страна на силите за сигурност. Те скандираха срещу нравствената полиция, съобщи India Today. Това беше само началото на безпрецедентни протести, на които страната трябваше да стане свидетел през следващите три седмици. 

Демонстрациите, които започнаха след смъртта на 22-годишната Махса Амини в ареста на иранската морална полиция и бързо прераснаха в национални антиправителствени вълнения, навлязоха в своя 19-ти ден. Те направиха нов обрат, невиждан в предишните ирански протести.

Един след друг в социалните медии се разпространяват видео записи с тийнейджърки от гимназията, които размахват забрадките си и скандират "жени, живот, свобода" по улиците на Техеран и други големи градове. 

Мнозина също късаха, изгаряха и тъпчаха портрети на върховния лидер аятолах Али Хаменей в училище и чилищни дворове. При един инцидент служител на образованието се приближи до скандиращите момичета, преди да бъде освиркван, засрамен и изгонен. 

Ройтерс не можа да провери видеоклиповете по независим начин.

В един от клиповете се вижда как тийнейджърки освиркват говорител на властите. Той се опитва да ги инструктира за нормите на поведение. Момичетата не го слушат и викат "Махай се, Басидж" - така се казва организацията, в която работи.  

В други дръзки лозунги тийнейджърките крещяха "Духовниците трябва да се разкарат", докато изгаряха забрадки, отбелязвайки безпрецедентни моменти в историята на Ислямската република. "Засрамете се, Сепахи" скандираха пък някои в квартал Назиабад в Техеран, използвайки персийската титла за членовете на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC) и ги призоваха "да оставят страната ни на мира".

"Това е годината на кръвта. Свалянето на Хаменей е надвиснало", скандираха ученици , маршируващи публично в колегиална подкрепа на жени.

За много ирански наблюдатели бързото разпространение на протестите сред тийнейджърите беше ярко напомняне за пропастта между управляващата върхушка и така нареченото поколение Z, което все повече се отдалечава от официалния разказ за хиджаба и други теократични ценности, прокарвани от духовенското ръководство.

За много ирански наблюдатели бързото разпространение на протестите сред тийнейджърите беше ярко напомняне за пропастта между управляващата върхушка и така нареченото поколение Z, което все повече се отдалечава от официалния разказ за хиджаба и други теократични ценности, прокарвани от духовенското ръководство.

Типична част от демонстрациите е жени да свалят забрадките си и да режат косите си. Така те показват, че сами контролират решенията за себе си. Днес това стана дори в европейския парламент, където шведска депутатка отряза косата си на трибуната.

Иран извика посланика на Великобритания за втори път след избухването на общонационалните протести миналия месец, съобщиха днес иранските медии. Те засилиха обвиненията за ролята на Запада в размириците, предизвикани от смъртта на младата жена Махса Амини след полицейски арест, предаде Ройтерс.

Иран обвинява противниците си, включително САЩ, в организиране на размириците, които представляват най-голямото предизвикателство от години за управляващия страната религиозен елит, допълни БТА.

Хората в цял Иран се присъединиха към протестите, след като 22-годишната Амини почина, докато се намираше в ареста на нравствената полиция, чиито служители я задържаха в Техеран на 13 септември за "неподходящо облекло".

Властите извършват безмилостни репресии, за да потиснат безредиците, въпреки че наблюдателите не вярват, че шиитският духовнически елит е застрашен от сваляне 43 години след ислямската революция в страната.

Свидетели разказаха пред Ройтерс, че днес полицията за борба с безредиците е разположила значителни сили в няколко града, особено около университетите, които са в центъра на протестите.

Британският посланик, който и преди беше привикван, вчера беше призован отново в отговор на "интервенционистки коментари" от страна на британското външно министерство, съобщават иранските медии.

Високопоставен служител на външното министерство заяви, че "едностранни изявления" от страна на Великобритания показват, че тя има "роля във войнствени сценарии на терористите, действащи срещу Ислямската република", съобщи агенция Тасним.

Смъртта на Амини и потушаването на протестите усложниха напрежението в и без това трудните отношения на Техеран със западните държави, задълбочавайки различията в момент, когато преговорите за съживяване на ядреното споразумение на Техеран от 2015 г. са в застой.

Британското външно министерство заяви в понеделник, че е привикало иранския шарже д'афер във връзка с репресиите. По време на тях, разказват правозащитни организации, са загинали над 150 души, ранени са били стотици и арестувани хиляди хора.

Иран обвини САЩ, че се опитват да използват безредиците за дестабилизиране на страната, обвинявайки въоръжените дисиденти наред с други, за насилието. Но много иранци, включително известни личности, взеха участие или са предложили подкрепа за протестите.

"Басидж", доброволческа милиция, свързана с Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, играе важна роля заедно с полицията.

В кадри, за които се твърди, че са заснети в училище в Шираз вчера, около 50 ученички обграждат член на басиджите, поканен да произнесе реч, и крещят: "Басидж, изчезвай"и "Смърт на Хаменей".

Подчертавайки твърдата позиция на правителството, вътрешният министър Ахмад Вахиди обвини демонстрантите, че разиграват "отвратителни сцени" в името на правата на жените. В защита на консервативния дрескод на Ислямска република, той заяви, че протестиращите са съзрели "свободата в голотата и безсрамието на жените".

Главният прокурор на Иран критикува адвоката на семейство Амини за това, че прави изявления "без доказателства", след като беше цитиран да казва, че "уважавани лекари" смятат, че тя е била пребита в ареста.

Президентът Ебрахим Раиси е разпоредил разследване на смъртта ѝ.

Смъртта на 17-годишно момиче стана повод за гнева на протестиращите. Активисти съобщиха в Туитър, че Ника Шакарами е била убита в Техеран по време на демонстрация, свързана със смъртта на Махса Амини. Държавните медии съобщиха днес, че е заведено съдебно дело във връзка със смъртта на Шакарами. Те цитират официални представители, според които момичето е паднало от покрив и по тялото му не е имало рани от куршуми.