19 души загинаха при сблъсъци в Източен Иран, предаде агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

До сблъсъците се е стигнало, след като въоръжени сепаратисти са нападнали полицейски участък в източния град Захедан. Сред загиналите е и командир от Иранската революционна гвардия.

Засега не е ясно дали нападението, извършено вчера, е свързано с антиправителствените протести, обхванали цялата страна.

Иранската агенция ИРНА съобщи, че са били арестувани девет чужденци, участвали в протестите.

Държавната телевизия предаде, че въоръжени сепаратисти са се скрили сред молещи се край джамия и са нападнали полицейски участък близо до храма в Захедан. Държавната новинарска агенция ИРНА цитира свидетели, според които 19 души са били убити, а 15 са били ранени, но засега няма официално потвърждение на тази информация.

Агенция Тасним съобщи, че ръководителят на разузнавателния отдел на Иранската революционна гвардия Сайед Али Мусави е бил прострелян по време на нападението и по-късно е починал.

През последните две седмици хиляди иранци излязоха на улиците, за да протестират заради смъртта на Махса Амини, 22-годишна жена, която е била задържана от нравствената полиция в столицата Техеран. Според правозащитната организация "Амнести интернешънъл" общият брой на загиналите в сблъсъците със силите за сигурност е 52-ма, а ранените са хиляди. Преди няколко дни иранските държавни медии съобщиха за най-малко 40 загинали, но се смята че броят им е далеч повече. Правителството в Техеран заяви, че сред жертвите има и членове на силите за сигурност.