"Ние можахме да го идентифицираме като "Новичок" и да установим, че това е боен нервнопаралитичен агент", каза пред "Скай нюз" Гари Ейткънхед, шеф на Лабораторията за отбранителна наука и технология.

"Не идентифицирахме точния източник, но сме предоставили научна информация на правителството, което после може да използва редица други източници, влючително разузнавателни, за да формира заключенията, стигнали до вас", добави той, цитиран от БТА.

Ейткънхед потвърди, че субстанцията изисква "изключително сложна методика за своето създаване, което е по силите само на държава". Той добави, че лабораторията продължава да работи за осигуряването на допълнителна информация, която може да помогне за "доближаване" до източника на отровата.

"Но досега не бяхме в състояние да направим това. Нашата работа е да дадем научни доказателства какъв точно е нервнопаралитичният агент. Ние установихме, че той е от едно конкретно семейство и че е за военни цели. Но не е наша работа да кажем къде е произведен", каза Ейткънхед.

Шефът на лабораторията заяви, че отровата, използвана срещу Скрипал и дъщеря му, не е синтезирана в тази лаборатория. През февруари руският посланик в ЕС Владимир Чижов каза в интервю за Би Би Си, че лабораторията в Портън Даун е само на 8 мили от Солсбъри, с което намекна, че веществото е произведено там. Британското външно министерство заяви тогава, че "няма грам истина" в думите на Чижов, припомни Ройтерс.

"Няма начин нещо такова да е дошло от нас или да е напуснало четирите стени на нашия обект", увери Ейткънхед, но не пожела да коментира дали в Портън Даун се държат запаси от него.

Той изтъкна, че не е известно да съществува противоотрова на "Новичок" и такава не е била давана на Сергей и Юлия Скрипал.

По-рано стана ясно, че преди да бъде отровена, Юлия Скрипал е получила достъп до банкова сметка със 150 000 паунда.  Тя вече е в съзнание и говори, за разлика от баща си. 

Говорител на британското правителство заяви изявлението на шефа на лабораторията така:

"Това е само една част от картината. Както премиерът (Тереза Мей) посочи, в нея е включено и знанието ни, че през последното десетилетие Русия е проучвала начини за пренасяне на нервнопаралитични вещества вероятно за убийства и че като част от тази програма е произвела и складирала малки количества "Новичок", както и историята на Русия в извършването на поръчани от държавата убийства и преценката ни, че Русия възприема бившите си разузнавачи като мишени".

От британското външно министерство пък заяви, че предвиденото за утре заседание на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), на което да се обсъди разследването на отравянето на Скрипал, е тактика на Русия за отклоняване на вниманието. Извънредното заседание в Хага е свикано по искане на Москва.

Русия отрича да е замесена в отравянето. Близо 30 държви обаче изгониха руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания, която обвини Русия, заявявайки, че "най-вероятно" тя стои зад атаката. България се въздържа, докато няма доказателства.

Москва свързва отравянето на Скрипал със срещата на НАТО