Трупчетата са открити снощи в две къщи в село Вийе о Тертр - близо до град Лил, след като новите собственици на едната от тях се обадили в полицията, че са намерили бебешки кости в градината, съобщава Би Би Си.

Арестувани са 47-годишната Доминик Котре и Пиер-Мари Котре (45 г.), които са жители на селото.

Френски следователи с кучета са претърсили къщата, чиито собственици са подали сигнала. Установено е, че сградата е била собственост на бащата на арестуваната. Там са били убити и погребани част от бебетата. Двойката има други големи деца и внуци

Жандармеристите са намерили още бебешки кости в градината на къщата, в която сега живее семейството. Двете сгради са на 1 км разстояние. 

Доминик Котре е санитарка, а бащата Пиер-Мари Котре е дърводелец. По думите на кмета на селцето мъжът е добронамерен, уважаван човек, предаде БТА. За майката той разказа, че почти не излизала, уточнявайки, че имала проблеми с теглото, което вероятно е и причината никой да не забелязва, че е бременна. Никой не си е давал сметка какво става, допълни кметът.

По-късно днес майката призна, че е удушила осемте си бебета и е скрила телата им в найлонови пликове, съобщи държавният обвинител, цитиран от Ройтерс, на която се позова БТА. Доминик Котре казала в ареста, че преди около 10 години е убила две от децата си при раждането. След това тя признала и за останалите шест, съобщи на пресконференция прокурорът Ерик Ваян.

Майката знаела, че е бременна, не искала повече деца и не е искала да ходи при лекар за противозачатъчни, добави Ваян, цитиран от АФП, пише БГНЕС. Тя преживяла много тежко първата си бременност. Доминик Котре заяви под клетва, че не е казвала на мъжа й, че е бременна, нито за решението си да убие бебетата, допълни прокурорът.

Властите предприеха срещу нея официално разследване (предварителен етап преди предявяването на обвинения) за предумишлено убийство на малолетни.

На съпруга Пиер-Мари Котре не са повдигнати обвинения и той е освободен. Първоначално прокуратурата поиска той да бъде обвинен в прикриване на
престъпления и укриване на трупове
.

Това е вторият зловещ случай, който шокира Франция. През март в Северозападна Франция бе арестувана жена, която убила шест от новородените си деца и скрила трупчетата в мазето.