Саади Кадафи, който бе задържан в затвор в Триполи от екстрадирането му от Нигер през 2014 г., е признат за невинен по обвинението, че е поръчал убийството на бившия треньор на отбора "Итихад" Башир Ал-Раяни през 2006 г.

Съдът обаче му наложи глоба от 500 либийски динара (377 долара) и условна присъда от една година затвор за употреба и притежание на алкохол, съобщиха от министерството на правосъдието. 

Саади Кадафи, който при управлението на баща си имаше кариера на професионален футболист в Либия и Италия, но беше и командир от специалните части, все още е обвиняем в Триполи по обвинения за организирането на репресии и убийства по време на въстанието през 2011 г. 

Едно от децата на Раяни, Али Алреани, заяви пред местни медии, че ще обжалва присъдата.

"Аз и семейството ми няма да мълчим, колкото и дълго да продължава несправедливостта и липсата на правосъдие в тази страна", написа той във Фейсбук.

Съдилища в Триполи издадоха преди години задочно смъртни присъди срещу друг от синовете на Кадафи, Сейф ал Ислам, и други представители на бившия режим, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА. В началото на юни миналата година обаче Сейф ал Ислам беше освободен от затвора в западния град Зинтан, където от години беше държан от бунтовниците, и сегашното му местонахождение е неизвестно. Преди известно време говорител на фамилията заяви, че той има намерение да се кандидатира за президент на изборите, които предстоят в Либия тази година, припомня ТАСС.