При самоубийствен бомбен атентат в джамия в източната афганистанска провинция Хост са ранени и убити най-малко 30 души, предаде Асошиейтед прес.

Талиб Мангал, говорител на областния управител, потвърди нападението и даде приблизителния брой жертви и ранени.

Според други данни, цитирани от Ройтерс, убитите са най-малко десетима, а ранените - 29.

Говорителят на местната полиция Басир Бина каза, че хората са се били събрали след следобедните молитви в джамията, която е използвана като център за регистриране на гласоподаватели за парламентарните избори през октомври, допълва Ройтерс. Той уточни, че нападението е било в град Хост.

Все още никой не е поел отговорност за нападението, но както талибаните, така и местното подразделение на "Ислямска държава" отхвърлят демократичните избори. Не е известно "Ислямска държава" да присъства в Хост, но през последните години разширява дейността си.

Миналия месец атентатор самоубиец от "Ислямска държава" нападна регистрационен център в Кабул, като уби 60 души и рани най-малко 130.

При друг инцидент автомобил с търговци, тръгнали на пазар, попадна на крайпътна бомба в северната афганистанска провинция Фаряб. Седем души загинаха.

В източната провинция Пактия кола бомба уби двама души и рани трима. Говорител на управителя на провинцията каза, че нападението от снощи е било насочено срещу местния ръководител Хазарт Мохамад Родвал, който е сред ранените. Талибаните поеха отговорност за това нападение.