В Истанбул полицаите отидоха да раздигат барикадите на площада и да премахнат плакатите.

Губернаторът на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу заяви, че целта е да се премахнат надписите и снимките на статуята на Ататюрк и културния център Ататюрк.

"В никакъв случай няма да посегнем на парк "Гези" и "Таксим", изобщо няма да ви докоснем. От тази сутрин можете да имате доверие на вашите братя полицаи", каза той.
Губернаторът призова протестиращите "да не се поддават на възможни злодеяния" от провокатори.

Стигна се обаче до ожесточени сблъсъци. Полицията използва палки, сълзотворен газ, водни струи и зашеметяващи гранати, а демонстрантите отговориха със запалителни бомби, фойерверки и камъни, съобщиха световните агенции.
Най-малко двама са пострадали.

Преди това полицията помоли демонстрантите да не нападат.
"Скъпи приятели от "Гези", не искаме да се намесваме, да ви нараняваме. Моля ви, изтеглете се", призова полицай.

По-късно полицията изтика протестиращите в парка "Гези", предаде "Скай нюз", цитирана от "Фокус".
Багери разрушиха издигнатите барикади около "Таксим", предаде АФП.

Представител на местните власти съобщи, че полицията няма да прекратява протеста в парка.

Междувременно полицейските сили използваха сълзотворен газ, за да  разпръснат хиляди протестиращи, събрали се на улица „Кенеди” в столицата Анкара, предаде в. “Хюриет”. Полицията ги  призова да прекратят демонстрацията, но те останаха на улицата.

Анкара е сцена на полицейски действия почти всяка нощ от началото на протестите в подкрепа на протестиращите в Истанбул.

Късно вчера премиерът събра кабинета, за да обсъдят как да се сложи край на антиправителствените протести, които продължават вече повече от 10 дни.
Ердоган ще се срещне с организаторите на протестите в сряда.

Властите няма да позволят на "нелегални организации" да продължат размириците и да нанасят щети, предупреди обаче вицепремиерът Бюлент Арънч.

Ердоган вече заяви, че търпението му и това на неговото правителството "имат граници". Той отхвърли исканията за предсрочни избори, нарече демонстрантите "вандали и анархисти" и ги обвини, че не искат Турция да се развива икономически и да бъде силна държава.

Вижте какво запали протестите в Турция (видео)