Това заяви в интервю за ДПА европейският комисар по разширяването, австриецът Йоханес Хан. Турция е официален кандидат за членство в ЕС от 1999 г., а преговорите са в задънена улица от 2016 г. на фона на критики от ЕС за нарушения на човешките права в Турция и войнствената реторика на Анкара срещу някои страни членки.

Наскоро обаче Турция поиска да нормализира отношенията си със страните от ЕС, припомня БТА. Европейският съюз трябва да потърси други форми на "стратегическо партньорство" с Анкара, заяви еврокомисарят Йоханес Хан.

Той подкрепи изявление на френския президент Еманюел Макрон, направено по-рано този месец, че ЕС трябва да преосмисли отношенията с Турция. Една от сферите, в които Брюксел и Анкара си сътрудничат през последните години, е миграцията, като Турция помага за възпирането на миграционния поток към Европа в замяна на финансиране от ЕС и други обещания.

Йоханес Хан каза, че първоначалната сума от три милиарда евро в подкрепа на бежанците, е напълно отпусната.

През 2016 г. ЕС обеща да обмисли отпускането на още три милиарда евро, ако бъдат нужни. Но държави, като Германия, Франция, Австрия и Швеция, сега не желаят да отпуснат тези средства и призовават те да бъдат заделени от европейските фондове.

"Това ще бъде "невъзможно и погрешно", каза Йоханес Хан. "Те ще трябва да ми кажат откъде ще дойдат парите или от кои други страни партньори аз трябва да отрежа", допълни австрийският политик.

На среща с премиера Бойко Борисов по-рано през деня председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер подчерта, че отношенията с Турция са много важни.

Турция има своите европейски амбиции и ние ще видим какъв напредък ще постигне през следващите месеци, каза Юнкер в отговор на въпрос може ли Турция да се завърне в дневния ред на Европа.
Досега не можем обаче да говорим за напредък, след като има журналисти в турските затвори, категоричен бе Юнкер.