Това предадоха Ройтерс и ТАСС, позовавайки се на турския премиер Бинали Йълдъръм. Той посети град Елязъг, където днес сутринта бе извършено самоубийствено нападение с кола бомба.

Кола бомба в източния окръг Елязъг отне живота на трима полицаи и рани 217 души, от които 85 полицейски служители, каза Бинали Йълдъръм и допълни, че нападението е извършено от кюрдски бунтовници.

"Терористичната група (ПКК) е загубила командната си верига. Нейните елементи вътре (в Турция) извършват самоубийствени нападения напосоки, където им се отвори възможност", каза Йълдъръм пред журналисти в Елязъг.

"Ние сме повишили степента на тревога", каза турският премиер на мястото на атаката. Нападението в Елязъг бе втората атака срещу турската полиция за по-малко от 24 часа, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Късно снощи трима души загинаха, а 40 бяха ранени при друго нападение - край полицейски участък в окръг Ван, Източна Турция.

Днес при нападение срещу военен конвой в окръг Битлис, в югоизточната част на страната, загинаха трима турски войници и един селски пазач, а седем войници бяха ранени, предаде АФП.
За тази атака също са заподозрени кюрдските бунтовници.

Турция освобождава 93 000 затворници

Междувременно започна предсрочното освобождаване на затворници в Турция.
Очаква се техният брой да бъде 93 000. Решението беше взето, тъй като затворите в страната са пълни, а броят на задържаните след опита за военен преврат в Турция всеки ден се увеличава.

Започва се първо с предсрочното освобождаване на 38 хиляди затворници, които са осъдени преди неуспешния опит за военен преврат от нощта на 15-и срещу 16-и юли.

Мерките се отнасят само за лица, осъдени за престъпления, извършени до 1 юли, но не и за убийства, терористични актове, домашно или сексуално насилие. Причината е декрет, подписан от министъра на правосъдието Бекир Боздаг, предаде БГНЕС. Действията се предприемат за да се освободи място за лицата, които са задържани след метежа.

Министърът на правосъдието поясни още, че указът засяга лицата лишени от свобода, на които остават две или по-малко години от техните присъди. Затворници, които са излежали половината от своето наказание, също ще бъдат освобождавани предсрочно. Това обаче ще се случва по етапно. Общият брой на затворниците, които могат се възползват от предприетата реформа, е 93 000.

След неуспешния опит за военен преврат бяха задържани, арестувани или уволнени десетки хиляди хора, включително държавни служители, съдии, преподаватели и журналисти. Турските власти продължават с твърденията, че зад опита за преврат стои духовникът Фетхуллах Гюлен, който от 1999 г. живее в САЩ.

Турски прокурори поискаха две доживотни присъди, както и допълнителни 1900 години затвор за Гюлен.