Армения е информирала Европейската организация за безопасност на въздухоплаването (Евроконтрол), че Турция е затворила своето въздушно пространство за транспорт на хуманитарни доставки в републиката, съобщи ТАСС.

Това се казва в разпространено в четвъртък съобщение на арменския Държавен комитет за гражданска авиация.

Планираният за 15 октомври полет на Катар Еъруейз (Qatar Airways) Лос Анджелис - Ереван, с който в страната трябваше да бъде доставен хуманитарен товар, няма да се състои. Самолетът трябваше да прелети над въздушното пространство на Турция, но тя не допусна този полет. Ние имаме основание да предполагаме, че Анкара преднамерено затваря своето въздушно пространство, във връзка с което ние информирахме Евроконтрол, се казва в съобщението.

Решението идва макар, че в разговора вчера между Ердоган и Путин бе заявено, че Турция се застъпва за намиране на трайно решение на проблема за Нагорни Карабах.

Бе обявено още, че Путин и Ердоган са се обявили за активизиране на политическия процес за Нагорни Карабах, по-специално на основата на работата на Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.