Екипи на турските сили за подводна отбрана (SAS) са обезвредили плаваща мина в Черно море, открита край бреговете на окръг Къркларели, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Министерството на националната отбрана съобщи в изявление днес, че след като мината била забелязана край бреговете на Къйъкьой, окръг Къркларели, на мястото са били изпратени екипи на SAS, които са обезопасили и неутрализирали взривното устройство.

Това не е първият случай на забелязана плаваща мина край бреговете на Турция. През пролетта бяха открити три мини в близост до турското черноморско крайбрежие, напомня АФП.

Анкара така и не потвърди източника на трите мини, обезвредени в края на март и началото на април, и оттогава не е съобщавано за други.

В края на март тази година Русия разпространи съобщение, според което Украйна е поставила мини в Черно море, част от които дрейфуват свободно заради скъсаните въжета, които държат котвите им. Киев отрече тази информация, наричайки я руска пропаганда.

Мина беше унищожена и в териториалните води на България - край Камчия, от Военноморските ни сили.

Пред Dir.bg екип сапьори обясни, че мините по-скоро целят да забавят корабите, отколкото да ги разрушат напълно, но могат да са опасни за хората, защото има възможност да се задействат и при контакт с човек.