Турция и Украйна подписаха споразумение за възстановяване на инфраструктура, разрушена от войната, съобщи турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА. 

Споразумението беше подписано от министъра на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков и министъра на търговията на Турция Мехмет Муш по време на посещението на президента Реджеп Тайип Ердоган в Украйна.

Ердоган и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пристогнаха в Лвов, където разговаряха с украинския президент Володимир Зеленски, след което дадоха пресконференция.

Турция и Украйна ще създадат оперативна група за възстановяването на Украйна. Групата ще координира реконструкцията на съоръжения от социално и икономическо значение в страната като пътища, мостове, водна и електрическа инфраструктура, болници и училища.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски определи днешната визита на Ердоган в Украйна като "силно послание за подкрепа от силна страна", цитирадумите му НТВ. Засилването на сътрудничеството ни ще доведе до укрепване и на двете държави, посочи още украинският лидер.

Зеленски отбеляза, че е обсъдил с турския президент възможностите за надграждане на инициативата за износ на зърно, както и ситуацията около АЕЦ Запорожие. Самият Ердоган изрази безпокойство около продължаващите сблъсъци в района на централата.

"Не искаме да преживеем нов Чернобил", заяви Ердоган, като добави, че по време на разговорите си днес е предал своите безпокойства.

Причиняването на каквито и да било щети на Запорожката АЕЦ би било самоубийство, предупреди на свой ред Антониу Гутериш, цитиран от Франс прес. "Трябва да кажем нещата такива, каквито са: всяка потенциална щета (на Запорожката АЕЦ) би била самоубийство", подчерта Гутериш.

Украйна и Русия се обвиняват взаимно, че обстрелват Запорожката АЕЦ. Руските въоръжени сили превзеха атомната централа в началото на март - малко след като нахлуха в съседната страна на 24 февруари.

Гутериш отново призова за демилитаризиране на най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Реджеп Ердоган, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и украинският президент Володимир Зеленски дават пресконференция

Снимка: AP/БТА

Генералният секретар на ООН обеща, че ООН ще се опита да увеличи износа на украинско зърно преди зимата. "Ще направим всичко възможно да засилим операциите си, за да се справим с трудностите на предстоящата зима", каза той.

Общо 25 кораба със зърно отплаваха от украински пристанища, откакто Киев и Москва подписаха съответното споразумение под егидата на ООН и с посредничеството на Турция, отбелязва АФП.

Ердоган на свой ред открои значението на подписаното в Истанбул на 22 юли споразумение между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища.

"Целият свят започна да усеща положителните отражения на Истанбулското споразумение, което направи възможен безопасния износ на украинско зърно от Черно море към света", каза той.

"Отново заявихме подкрепата си за териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Споделихме дълбокото си огорчение от преживяваните човешки жертви", каза още турският президент.

Ердоган изтъкна, че Турция от една страна полага усилия за прекратяване на военните действия по дипломатически път, а от друга - оказва подкрепа на своите украински приятели.

От началото на войната досега сме изпратили 98 тира с хуманитарна помощ за нуждите на украинския народ, посочи той.

По думите на турския президент страната му също така осигурява временно подслон на около 325 хиляди украински бежанци.