Прекъсва се прилагането на споразумението, сключено между Турция и ЕС, за обратно връщане на мигранти. Това обяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в интервю за турската телевизия ТГРТ (TGRT), цитирано от кипърското издание на гръцкия вестник "Катимерини" и БТА.

"Споразумението за реадмисия и отмяната на визите ще влязат в сила едновременно. Прекратихме прилагането на споразумението за реадмисия", казва  Чавушоглу. 

Това е първата реакция на Турция на санкциите, които наложи ЕС в отговор на действията й в кипърската изключителна икономическа зона. По силата на споразумението Турция се задължава да приема и да връща в родината им мигранти от европейски страни. 

Чавушоглу многократно е заявявал, че санкциите на ЕС са неприемливи и нямат стойност за Турция.

От Брюксел обаче отбелязват, че въпреки изявленията на турския външен министър и други представители на страната, на практика политиката на Анкара по отношение на договора не се е променила.

"Видяхме коментарите на турския външен министър. Не виждаме промяна в политиката. Двете страни остават ангажирани с изпълнението на декларацията между ЕС и Турция, заяви говорителят на ЕК Наташа Берто.

"Прилагането на споразумението за реадмисия между ЕС и Турция във всички негови разпоредби все още е една от предпоставките за отмяна на визовия режим. Комисията продължава да подкрепя и насърчава усилията на Турция да разреши възможно най-скоро всички нерешени въпроси относно премахването на визите", добави Берто.