Лидерът на основната турска опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу критикува решението на ЕС за налагане на санкции на Турция заради сондажите край Кипър, съобщи в. "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА. Имаме права в Източното Средиземноморие и ще защитаваме тези права до края.

ЕС обяви, че ще наложи санкции на Турция. Не приемаме това, каза вчера Кълъчдароглу на среща на парламентарната група на НРП. Външните министри на страните от Европейския съюз одобриха в понеделник въвеждането на санкции срещу Турция заради нейните сондажи за газ във водите в изключителната икономическа зона на Кипър. Кълъчдароглу за пореден път зададе и въпроса "защо кипърската гръцка част от Кипър е член на ЕС".

Лидерът на кемалистката формация посочи, че ЕС прилага двойни стандарти и критикува "неискреността" му към Турция.

Така опозицията и управляващата партия заеха еднаква позиция по отношение на сондажите край Кипър. 

"Решенията на Европейския съюз за санкции срещу Анкара няма да засегнат решимостта й да продължи с енергийните дейности в региона", обяви турското министерство на външните работи.

Министерството обръща внимание в изявлението си, че Европейският съюз не споменава нищо за кипърските турци в своите решения, взети вчера, което според ведомството "показва колко пристрастен и предубеден е ЕС по темата за Кипър".

Три турски кораба, ескортирани от военни катери, извършват сондажи край етнически разделения Кипър. ЕС по-рано заяви, че сондажите нарушават суверенитета на Кипър и международните закони. Напрежението в региона в последно време се увеличи, след като Турция отправи призив енергийните фирми да не работят с кипърското гръцко правителство и изпрати два сондажни кораба.

Днес министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез потвърди изпращането на четвърти сондажен кораб в Източното Средиземноморие - информация, която най-напред сподели първия дипломат на Анкара Мевлют Чавушоглу, предава РИА Новости. "Към "Фатих","Явуз" и "Барбадос Хайредин паша" за сондажни операции в този регион ще се присъедини към друг кораб - "Оруч Рейс", който работи в Черно и Мраморно море от август 2017 г.", поясни Дьонмез в социалната мрежа "Туитър". Съгласно думите му, че непрекъснатите сондажни операции ще се извършват както в континенталния шелф на Турция, така и в области, в които властите на турските киприоти са издали лиценз на компанията Turkish Petroleum.

Според министъра "сондажните операции в Източното Средиземноморие ще продължат със същата упоритост и решителност, Анкара ще предприеме всички необходими мерки в отговор на всеки опит да се игнорират суверенните права на Турция в региона". В Изключителната икономическа зона на Кипър, където бяха открити газови находища, има два турски сондажни кораба. Гърция и Кипър считат това за провокация. Турция смята, че кипърските турци имат право на природни ресурси в региона. Руското външно министерство вече отбеляза, че Москва е загрижена за действията на Турция в ИИЗ на Кипър и призовава страните да се въздържат от стъпки, които биха могли да доведат до ескалация.