Турският Държавен съвет - най-висшата административна инстанция в страната, приключи разглеждането на делото за статута на "Св. София". Решението дали храмът-музей ще остане в сегашния си вид, или ще бъде превърнат в джамия, ще бъде оповестено в 15-дневен срок в писмен вид.

Жалба за отмяна на решението на турския министерски съвет от 1934 г. за превръщане на "Св. София" в музей и връщането на статута ѝ на джамия е на фондация за опазване на историческите обекти. Тя аргументира искането си с твърдението, че подписът на Мустафа Кемал Ататюрк под документа е фалшив.

Телевизия СиЕнЕн-Тюрк посочи, че днешното заседание е продължило 17 минути. На него адвокатът на фондацията е изложил аргументите на клиента си, сред които и това, че подписът е фалшифициран. По думите на адвоката подписът съдържа името Ататюрк, макар че през 1934 г. е важал друг закон за фамилните имена.

"Подписите от онова време са различни, което е видимо с просто око", бе отбелязано на заседанието.

Пред съда говори и председателят на фондацията, който изложи становището си, че "Света София" отново трябва да отвори врати за богослужения, а адвокат на президентството каза, че институцията уважава решението, което ще вземе съдът, и че "преценката е на съда".

Прокурорът по делото също представи аргументите си, след което Държавният съвет приключи заседанието, но остави оповестяването на решението за по-нататък. По закон това следва да стане в срок до 15 дни.

Това е третият път, в който същата фондация иска анулиране на решението от 1934 г. от Държавния съвет. За първи път тя се е обърнала към висшия административен съд на страната през 2005 г., а след това още веднъж - през 2016 г., напомни днес турският печат.

През 2013 г. обаче за ислямски молитви отново беше отворена църква със същото име в Трабзон, а през ноември 2019 г. Държавният съвет издаде решение, с което позволява музеят "Хора" (Карийе) в Истанбул отново да бъде превърнат в джамия.

В сегашния си вид църквата "Св. София" е построена на мястото на два по-стари храма през VI в. по заповед на византийския император Юстиниан. В продължение на 600 години (до 1311 г.) това е била най-високото здание в света. "Св. София" е седалище на Вселенския патриарх и християнски храм в продължение на 936 години, а след превземането на Константинопол през 1453 г. е превърната в джамия. Тогава намиращите се в нея византийски мозайки са били замазани с гипсова смес, което ги е спасило от унищожение. Като джамия храмът е служил 481 години. "Св. София" е затворена за мюсюлмански богослужения през 1931 г., а на 24 ноември 1934 г. турският министерски съвет взема решение за превръщането ѝ в музей и тя започва да функционира в това си качество от 1935 г. насам. От 1985 г. "Св. София" е под защитата на ЮНЕСКО като част от световното културно и природно наследство.

"Света София" може да бъде отворена като джамия на 15 юли

Ако решението за "Св. София" за музей бъде отменено и бъде върнат статутът ѝ на джамия, най-вероятно тя ще бъде отворена за молитви на 15 юли. По-рано такава информация беше публикувана в някои турски медии  след заседание на централното ръководство на управляващата Партия на справедливостта и развитието. На 15 юли ще бъде четвъртата годишнина от опита за военен преврат в Турция през 2016 г.

Позовавайки се на свои източници, по-рано вестник "Хюррийет", съобщи, че на заседание на ръководството на управляващата партия президентът Реджеп Тайип Ердоган е заявил, че туристите ще могат да посещават безплатно "Света София", ако тя стане джамия, по подобие на т. нар. "Синя джамия" (Джамията на султан Ахмед I на площад "Султанахмет" в Истанбул).

Евентуалното превръщане на музея в джамия обаче поставя множество теологични и практически въпроси за статута на безценните византийски мозайки с изображения на императори и техните семейства и религиозни сюжети.

За последен път на 29 май т. г. в "Света София" бе прочетена сура от Корана по време на церемониите по повод годишнината от превземането на Константинопол от османците. Това предизвика размяна на реплики между външните ведомства на Гърция и Турция. И по-рано откъси от свещената книга на мюсюлманите са били четени в "Св. София" при различни случаи.

Призиви от САЩ и Европа да не се променя статута на храма

Американският държавен секретар Майк Помпейо вчера призова Турция да запази статута на "Св. София" като музей. Тази позиция беше изразена от Държавния департамент и на 10 юни. От своя страна говорителят на турското външно министерство Хами Аксой отговори на американския първи дипломат, че "никой няма право да се изказва за нашите суверенни права с предупредителен тон".

По-рано Руската православна църква (РПЦ) също изрази неодобрението за идеята за промяна на статута на историческата забележителност. "Всякакви опити за промяна на статута на храма "Св. София", който понастоящем е музей, ще доведат до изменение и нарушение на крехкия междуконфесионален и междурелигиозен баланс, който се е създал", се казва в становището на РПЦ.

В понеделник Вселенският патриарх Вартоломей изрази мнение, че евентуално превръщане на "Св. София" в джамия крие риск християните да се настроят срещу мюсюлманите. Той настоя за запазване на нейния "глобален характер " и подчерта, че в момента е необходимо единство на хората.

Арменският православен патриарх в Турция Шахак Машалян през миналия месец издигна идеята "Св. София" да бъде общо място за молитви на вярващи от всички изповедания. Той беше категоричен, че "не можем да си позволим нови сблъсъци между кръста и полумесеца. Спасението на света лежи в техния съюз." По-рано той коментира, че е по-подходящо храмът да бъде място за молитва на вярващите, "които стоейки на колене се молят в покорност на Бога, отколкото на любопитни туристи, които се снимат тук или там."