Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо прикани Турция да не превръща в джамия бившата базилика "Света София" в Истанбул, предаде Франс прес.

"Приканваме турските власти все така да запазят "Света София" като музей, като илюстрация на ангажимента им да уважават културните традиции и богатата история, които са оформили турската република, и да гарантират, че "Света София", ще остане отворена за всички", заяви Помпейо.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който улесни подема на религиозния консерватизъм откакто дойде на власт, заяви, че превръщането на "Света София" в музей е било "много голяма грешка".

Древната базилика от 6-и век, където са били коронясвани византийските императори, е била превърната в джамия през 15-и век след превземането на Константинопол от турците през 1453 г.

"САЩ смятат, че всяка промяна на статута на "Света София" би ограничила наследството на тази забележителна сграда", каза Помпейо.

"Турция приема тези изявления с изумление", заяви говорителят на турското външно министерство Хами Аксой.

"Всеки е свободен да изразява мнение. За сметка на това никой няма право да се изказва за нашите суверенни права с предупредителен тон", добави той.

Решението на турския Държавен съвет (висшия административен съд на страната) се очаква утре. Ако Държавният съвет реши да отмени решението на Министерския съвет от 1934 г. за превръщането на "Света София" в музей, това решение ще бъде практически приложено в рамките на 30 дни. Ако пък искът бъде отхвърлен, все пак пътят за възвръщането на статута на джамия на "Света София" няма да бъде затворен.