Ден преди ключовото решение на турския Държавен съвет (висшия административен съд на страната) във връзка със статута на музей на "Света София" в Истанбул, темата за храма присъства на първите страници на редица турски вестници днес.

"Вълнение за "Света София", гласи заглавието на в. "Йени шафак". Вестникът определя утрешния ден като "исторически" и напомня, че предстои решението на Държавния съвет по дело с искане за отваряне на храма като джамия. Според изданието турските граждани с вълнение очакват решението на съда и споделят, че искат да чуват езан (призив за молитва) и да извършват намаз (молитва) в "Света София".

79,4 на сто от турците подкрепят отварянето на храма като джамия, пише още изданието, като цитира проучване на агенция "Ареда сърви". В анкетата са участвали шест хиляди души. Процентът на отговорилите с "не" е 20,6. На въпроса как ще повлияе върху туризма отваряне на храма като джамия, 29,5 на сто казват, че броят на туристите ще нарасне, 52,9 на сто - че няма да повлияе, а 17,6 на сто - че ще намалее, показва още анкетата.

По темата пише и "Тюркийе", според който вече е готов и план Б за "Света София". "Дори и съдът да вземе негативно решение, пак е възможно "Света София" да бъде отворена за богослужения с указ", посочва изданието.

Според вестника, ако Държавният съвет реши да отмени решението на министерския съвет от 1934 г. за превръщането на "Света София" в музей, това решение ще бъде практически приложено в рамките на 30 дни. Ако пък искът бъде отхвърлен, все пак пътят за възвръщането на статута на джамия на "Света София" няма да бъде затворен, пише "Тюркийе". Според вестника управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган вече работи по текста на евентуален указ.

"Света София" да се отвори, този срам да приключи!", гласи заглавието на в. "Йени акит". Според изданието позицията на обществото в страната е, че "Държавният съвет, който ще вземе решение в името на народа, трябва да зарадва не кръстоносците, а ислямския свят".

Вестникът цитира мненията на историци, представители на неправителствени организации и юристи. Те отбелязват, че статутът на музей "наранява мюсюлманите" и призовават "оковите на "Света София" да бъдат счупени" и "да бъде сложен край на продължила 86 години несправедливост".

Храмът "Света София" в Истанбул е построен през шести век като християнска църква. През 1453 г. след превземането на града от османските турци е превърнат в джамия, а от 1934 г. е обявен за музей и е прекратена религиозната му употреба. "Света София" се смята за един от символите на православието и на Византия и намеренията за обратното й превръщане в джамия са чувствителна тема, особено в Гърция.

Вчера Вселенският патриарх Вартоломей предупреди, че ако Турция продължи напред с плановете си за превръщане на "Света София" в джамия, рискува да настрои християните срещу мюсюлманите.

"Надяваме се, че мъдростта и здравият разум в крайна сметка ще надделеят", заяви Вартоломей пред богомолци в църква в Истанбул.

Той призова и турския народ да се застъпи за универсалния характер на от най-важните паметници на православния свят и обект от културното наследство на ЮНЕСКО, подчертавайки, че като музей "Света София" събира хора и култури от цял свят.