Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще заседават присъствено в Брюксел следващата седмица, на 10-и и 11 декември, съобщи днес председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, предаде БТА.

На пресконференция, посветена на първата година от работата му на този пост Мишел поясни, че предвидените въпроси в дневния ред изискват участниците в срещата да могат да се гледат в очите.

Предвижда се евролидерите да обсъдят бюджета на ЕС до 2027 г. и спорния въпрос за обвързването на бюджетните разходи със състоянието на върховенството на закона, както и отношенията с Турция на фона на призивите да бъдат наложени санкции на Анкара.

Иска ми се да остана оптимист за бюджета и да вярвам, че в следващите дни ще се справим с трудностите, пред които сме изправени. Трябва да преценим какви уверения може да се дадат, че въпросът с върховенството на закона няма да се използва избирателно и към всеки ще има еднакво отношение, поясни Мишел. Той не пожела да се произнесе по възможността за използване на т. нар. засилено сътрудничество, с което само желаещите страни да се обвържат с новото изискване, за да получат достъп до еврофинансиране.

За първи път ЕС ще има специфичен механизъм за защита на бюджета си от нарушения на върховенството на закона. Унгария и Полша от седмици блокират седемгодишния бюджет на ЕС (1.074 трлн. евро) и фонда за следкризисно развитие (750 млрд. евро).

Полша е склонна да приеме обяснителна декларация, но Унгария не - държи въпросите за спазване на върховенството на закона и еврофинансирането (разпределянето на бюджета и Възстановителния фонд) да се разглеждат отделно.

Мишел предупреди, че ще бъде необходимо държавите от ЕС да предприемат действия срещу очакваната вълна от дезинформация, свързана с ваксините срещу ковид. Прозрачността за доставките на ваксините зависи от Европейската комисия, която сключва предварителните споразумения с производителите, посочи председателят на Европейския съвет.

 "Какво да правим с Турция"

На срещата на високо равнище лидерите на ЕС ще разгледат всички мерки за въздействие върху Турция заради действията й в Средиземно море, слагайки край на играта на "котка и мишка", заяви Шарл Мишел на пресконференцията, цитиран от ТАСС.

"Дойде време да спрем да си играем на котка и мишка с Турция. През октомври ЕС предложи на Турция да следва позитивен дневен ред, но това не стана. Затова срещата на високо равнище на ЕС ще разгледа всички средства за въздействие върху Анкара, с които разполагаме", каза Шарл Мишел.

"Не се оставяйте да бъдете измамени от Ердоган", призова в Туитър председателят на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер. Той припомни, че Ердоган е отзовал проучвателния кораб "Оруч Реис" преди срещата на високо равнище през октомври, за да избегне налагането на санкции. "Сега прави същото. Ние трябва да кажем стига и да сложим санкциите на масата. Списъкът от провокации е достатъчно дълъг", написа в Туитър Манфред Вебер.

Ще има ли сделка след Брекзит: не на всяка цена

Европейският съюз все още преговаря за търговска сделка с Великобритания. Това заяви днес председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който подчерта, че всяко потенциално споразумение между преговарящите ще трябва да бъде одобрено от 27-те страни членки, предаде Ройтерс.

По думите на Мишел идните няколко дни ще покажат какво следва и 27-те лидери ще излязат с позиция по най-новото развитие, тъй като сделката за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания виси на косъм.

"Жалко, че отне повече време от планираното, но все още преговаряме", каза Мишел на пресконференцията. "През идните няколко дни ще видим какви са следващите стъпки на този етап от преговорите", добави той.

Председателят на Европейския съвет отбеляза, че Европейската комисия, която преговаря с Великобритания от името на държавите членки, ще ги информира за резултата, щом преговорите приключат.

"Искаме сделка, но не на всяка цена", заяви Мишел. По думите му за ЕС ключова е пазарната равнопоставеност. Преходният период изтича в края на годината. Ако не бъде постигната сделка, деловите отношения между двете страни ще се регулират по правилата на СТО. Днес главният преговарящ на ЕС Мишел Барние пристигна в Лондон за пореден кръг преговори с Лондон.

ЕС, светът и пандемиите

Днес Мишел говори за ваксините и дезинформацията, а вчера предложи да се разработи международен договор за пандемиите, без да посочва краен срок до кога трябва да стане това. Предложението си председателят на ЕС отправи по време на виртуална извънредна сесия на Общото събрание на ООН, посветено на настоящата пандемия, предаде Франс прес.

"Броят на епидемиите се умножи в последните няколко десетилетия и ние бяхме хванати неподготвени с вируса на Ковид-19", подчерта Мишел. "Има, тоест, известен провал и трябва да извлечем поука от това", допълни той.

В същото време "успехът по отношение на ваксините е резултат от международната солидарност и мобилизация", подчерта Мишел.

"Пред бъдещи пандемии трябва сега да утвърдим този подход, като структурираме нашия колективен капацитет да изпреварваме, подготвяме и управляваме този тип кризи. Предлагам да го направим по пътя на международен договор за пандемиите", каза Мишел.