Критикувайки ислямофобията в западните страни, турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че това да се обиждат вярванията на хората няма нищо общо със свободата, съобщи в. "Хюриет дейли нюз".

"Наблюдавали сте отблизо низостта на Франция по отношение на Пророка (Мохамед) под етикета "свобода на мисълта", заяви Ердоган днес във видеосъобщение по време на 23-тата среща на Мюсюлманско-американското общество, допълва БТА.

"Обиждането на свещените за хората фигури е далече от свободата. Защото мисълта е друга", подчерта Ердоган, като добави, че тези, които използват свободата на изразяване, за да атакуват свещени ценности, не могат да понесат и най-малка критика към себе си.

По думите му тези, които окуражават обиди срещу Пророка и които игнорират нападенията срещу джамии, се опитват да прикрият фашизма си.

Турският президент описа ислямофобията като болест, която се разпространява по-бързо от новия коронавирус.

"Културният расизъм, дискриминацията и нетолерантността достигнаха нива, които не могат да бъдат прикрити в някои страни, които дълги години бяха хвалени като люлки на демокрацията", изтъкна Ердоган.

Той добави, че ислямофобията и ксенофобията са се превърнали в тенденция, която направлява държавната политика на много страни, а маргинализирането на мюсюлманите заради вярванията, езика, имената или облеклото им е честа практика.

По отношение на турската общност в Америка Ердоган заяви, че с радост наблюдава близките братски отношения, които те са развили с другите мюсюлмански групи. /Ваня Накова/