"Ние се виждаме в Европа, а не другаде. Предвиждаме да изградим бъдещето си с Европа. Очакваме от Европейския съюз да спази дадените обещания на Турция и да не ни дискриминира. Ние работим навсякъде - от Сирия до Либия, за намиране на решения на основата на политическо разбирателство".

Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в телеконферентно обръщение пред делегатите на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) от областите Кютахия, Афийонхисар, Батман и Сиирт.

Той посочи, че във връзка с ограниченията, които са въведени в Турция срещу разпространението на епидемията на коронавируса, се отлагат конгресите на областните структури на ПСР, които трябваше да се проведат до края на този месец.

"Налага се да предприемем тази мярка, за да не изпуснем контрола над епидемията. В противен случай ще бъдем изправени пред много по-сериозни проблеми", каза Ердоган.

Той се включи с телеконферентна връзка от президентската резиденция в Истанбул, която се намира в бившия дворец на последния османски султан.

В по-голямата част от обръщението си Ердоган отправи важни послания не само към ЕС, но и към САЩ. Без да спомене изрично името на новия американски президент Джо Байдън, Ердоган призова за активизиране на връзките на базата на съюзническите отношения между Турция и САЩ.

"Искаме да използваме нашите дълги и близки съюзнически отношения с Америка активно за решаване на всички регионални и глобални проблеми. Искаме да бъдем в по-силно сътрудничество с нашите приятели и съюзници. Смятаме, че нямаме проблем с никоя държава или институция, който не може да бъде решен чрез диалог с политиката и дипломацията", отбеляза Ердоган.

Сред съюзниците на Турция Ердоган посочи и Азербайджан, по повод на което заяви: "С азербайджанските ни братя изживяхме радостта от победата, която сложи край на 30-годишните мъки".

Турският президент подчерта, че страната стартира нова ера. "Решени сме да спечелим за себе си добро място в света, което ще се промени след епидемията чрез подобряване на правната /юридическата/ ни инфраструктура, укрепване на основите на икономика, увеличаване на производството и заетостта", каза той.