Турция осъди наложените от Съединените щати санкции на нейни министри заради случая със задържания от турските власти американски пастор, обвинен във връзки с терористични организации. Тя призова САЩ да отменят "това погрешно решение", като в противен случай заплаши с ответни мерки, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Вчера Съединените щати наложиха санкции заради случая с пастор Андрю Брънсън на турските министри на правосъдието Абдулхамит Гюл и на вътрешните работи Сюлейман Сойлу. Според говорителката на Белия дом Сара Сандърс Гюл и Сойлу са изиграли водеща роля за задържането през 2016 г. на Брънсън, който миналата седмица бе поставен под домашен арест.

"Вън от съмнение е, че това решение, което е равнозначно на непочтителна намеса в нашата съдебна система, е срещу духа на отношенията ни със Съединените щати и ще нанесе тежък удар на конструктивните усилия за решаване на проблемите между двете страни", каза турското министерство на външните работи в изявление, цитирано от ДПА. То призова САЩ да "отменят това погрешно решение", като предупреди, че "агресивното (им) поведение няма да послужи на никаква цел и ще бъде посрещнато с ответни мерки без каквото и да било забавяне".

"Опитът на Съединените щати да наложат санкции на двама наши министри няма да остане без отговор", подчерта турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от ДПА. Той написа в Туитър, че САЩ и Турция "не могат да решат проблемите (помежду си), докато американската администрация не осъзнае, че няма как да постигне незаконните си искания с подобен метод".

Турският правосъден министър написа в Туитър, че няма имущество или пари извън страната, предаде ТАСС.