Турция продължава към финализирането на сделката за доставката на руската зенитно-ракетна система С-400 и обсъжда дата за доставка, независимо от санкциите на САЩ. Това заяви министърът на външните работи на страната Мевлут Чавушоглу, добавяйки, че САЩ остават изолирани, тъй като партньорите в програмата за НАТО не одобряват техните действия спрямо Анкара, пише електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini, цитиран от Фокус.


Пентагонът обяви по-рано този месец, че обучението на турски пилоти за управление на изтребители Ф-35 е в американска военновъздушна база в Аризона е прекратено след решението за закупуването от Турция на руските системи С-400.

Съюзниците на НАТО са в затруднения по въпроса от месеци. Вашингтон твърди, че С-400 е несъвместима с отбранителната система на Алианса и може да компрометира изтребителите Ф-35, за чието развитие помага и Турция.

Говорейки на пресконференция в Анкара, Чавушоглу увери, че партньорските държави в програмата Ф-35 не подкрепят стъпките, предприети от САЩ за спиране на обучението на турските пилоти.

"Каквито и санкции да бъдат решени, каквито и изявления да правят САЩ, ние закупихме С-400 и сега говорим за това кога системите ще бъдат доставени", подчерта първият дипломат на Анкара.

Закупуването на военна техника от Русия оставя Турция уязвима от отговор на САЩ по силата на закон от 2017 г. за противодействие на американските противници чрез санкции. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви по-рано, че ще обсъди въпроса с президента на САЩ Доналд Тръмп в рамките на срещата на върха на Г-20 в Япония тази седмица.