Турция цели да постигне напредък в процеса си на присъединяване към ЕС, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган положи вчера клетва като президент с нови изпълнителни правомощия, предаде Ройтерс.

Чавушоглу говори пред служители на външното министерство, след като запази поста си в новия кабинет, огласен снощи от Ердоган. Чавушоглу каза също, че външното министерство ще се слее с министерството за ЕС, за да се работи "под един покрив".

Еврокомисарят по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос (Гърция) е представлявал ЕС на вчерашната церемония по встъпването в длъжност за пореден мандат на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, съобщи говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос.

По повод нововъведената система на държавно управление в Турция говорителят посочи, че е редно да се произнесе Венецианската комисия на Съвета на Европа. За нас Турция остава важен партньор, ще работим с турските власти по общите предизвикателства, добави говорителят.

С вчерашната церемония в Анкара изпълнителната власт в Турция премина в ръцете на президента. На церемонията се предвиждаше да присъстват близо 20 държавни глави, сред които бе президентът Румен Радев.